Kedveznének a gyógyfürdőkbe járóknak

Új elnököt választott a hétvégén a Magyar Fürdőszövetség Boros László Attila személyében. Az új vezető kilobbizná, hogy a gyógyfürdők társadalombiztosítási támogatását növelje az állam, valamint csökkentené a belépők áfakulcsát.
Szabó Dániel, 2018. május 15. kedd, 17:08
Fotó: Pixabay

A Magyar Fürdőszövetség 2018. május 10-11-én tartotta tisztújító közgyűlését a budapesti Aquaworld Resortban, ahol a választmányi és szakbizottsági tisztségek mellett választották meg a szövetség új ügyvezető elnökét, Boros László Attilát, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatóját - írja a Trend FM.

Az új elnök programja, hogy négy témára koncentrálna: ezek a fenntartható fürdőüzemeltetés, a kommunikáció, a partnerség és a lobbi, valamint a kutatás és innováció. Fontosnak tartja, hogy élő kormányzati kapcsolatokkal lobbizzanak egy, a nemzeti turizmusfejlesztési célokhoz illeszkedő, önálló fürdőfejlesztési programért. A fürdők napi működésére vonatkozó jogszabály 1996. óta nem változott, fontos, hogy elérjék a szakmailag már előkészített, új jogszabály hatályba léptetését, létrehozva ezzel a 21. századhoz méltó szabályozási környezetet.

Ez utóbbi lehet, nem lesz nehéz, mivel egy őszi turisztikai konferencián maga Orbán Viktor miniszterelnök mondta azt, hogy a jövőben fejleszteni akarják az egészség- és a fürdőturizmust Magyarországon.

A következő négy évben Boros László Attila kilobbizná, hogy a gyógyászati célú fürdőbelépők és a fürdőgyógyászati kezelések társadalom-biztosítási társfinanszírozását növeljék, valamint a jelenleg 27 százalékos áfakulcsot csökkentsék majd. Utóbbi így megegyezne a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban alkalmazott adóteherrel. Emellett javítani szeretné a Fürdőszövetség szolgáltatásait saját tagjaik részére, és hatékonyabb kommunikációval erősítené a hazai fürdőkultúra ismertségét, elismertségét a hazai lakosság körében.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2018.05.16 06:24

Éppen ideje lenne végre az ÁFA csökkentésének! De magát a Patikakártyás fizetést is ideje lenne végre megoldhatóvá tenni, mivel az jelenleg a gyógyfürdőkbe való belépésre egyáltalán nem érvényes! Lhet menni gyógyfürdőbe orvosi beutalóval, de saját zsebes megoldásban szintén. Viszont a belépőjegy fizetése CSAK bankkártyával és Széchenyi kártyával lehetséges. A gyógyszerekre, gyógyellátásra és más egyéb egészségügyi megoldásokra (vagy szközökre) a CIB Bankos háttér-támogatású Patikakártya NEM KÉPES!
Miért nem?
Mint ahogyan nem érvényes a patikákban kapható, ámde nem gyógyszer, csupán gyógyhatású készítmények esetében sem. Holott - a Patikakártya valójában éppen arra lenne jó!

- Nem vásárolhatók az OÉTI engedélyszámmal ellátott termékek, kozmetikumok, élelmiszernek minősülő termékek, illatósító szerek, nyomdai termékek, fogyasztószerek.
- Nem igénybe vehető szolgáltatások: gyógyfürdő, gyógyüdülés, egészségügyi üdülés, rekreációs üdülés, sporttevékenységhez kapcsolódó kiadások, életmódváltozást elősegítő szolgáltatások.
- A fenti termékek megvásárlása illetve szolgáltatások igénybevétele esetén 15%-os szja+ 19,5%-os Eho fizetési kötelezettség terheli a tagot.
- 2012. január elseje után adóköteles: természetgyógyászat, fog- és szájápolási termékek, sporteszközök.
- 2011. december 31-ét követően a gyógyüdülés és a rekreációs üdülés mellett az alábbi szolgáltatások nem finanszírozhatóak egészségpénztáron keresztül:
- gyógyfürdő
- gyógyüdülés, egészségügyi üdülés, rekreációs üdülés
sporttevékenységhez kapcsolódó kiadások (ez a sporteszközre nem vonatkozik, az változatlan ? továbbra is lehet, de adóköteles)
- életmódváltozását elősegítő szolgáltatás (méregtelenítő kúra, léböjtkúra, preventív kúra mozgásszervi panaszok megelőzésére, fogyókúraprogram).

Hááát - nem aranyos? De akkor MINEK VAN?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html