A pénzügyminiszter a háttérszámítások mérlegelése után az új kamatfelárat választja az IMF hitel visszafizetése során, a döntést július 31-vel kell közölni a nemzetközi pénzügyi szervezettel - felelte az MTI kérdésére pénteken Pichler Ferenc, a tárca szóvivője.

Az IMF-től felvett hitelek kamatozásánál a következő szabályrendszer van érvényben: a nemzetközi pénzintézet hetente számítja ki az irányadó kamatot a felvett kölcsönök után, amelyet kamatfelár terhel.

A kamatfelár mértéke attól függ, hogy az ország a saját kvótájához, vagyis a Valutaalapba való befizetéséhez képest mekkora mértékű hitelt vesz fel. (Magyarország kvótája 1 milliárd 038 millió SDR, 1 SDR = 0,6437 dollár.) A kvóta 200 százalékát meghaladó lehívása esetén erre a részre a felár 1 százalékpont, a kvóta 300 százaléka feletti részre pedig 2 százalékpont.

Jelenleg az IMF-től felvett kölcsön esetén a kamatfelárral együtt 3 százalék alatti a hitelkamatláb, az Európai Bizottságtól felvett kölcsön esetén pedig 3,25 százalék.

A pénzügyminiszter által választott új kamatfelárrendszerben az országkvóta kétszerese feletti részre megállapított felár kiesik, de megmarad a kvóta háromszorosa feletti részre a 200 bázispontos felár. Ha három év múlva a hitel kinnlevőség még mindig a kvóta háromszorosa feletti, akkor 100 bázispontos felár lenne érvényes az SDR kamatláb felett, ami jelenleg 0,3 százalék.

Pichler Ferenc emlékeztetett arra, hogy az IMF egy korábbi döntése értelmében egy évvel meghosszabbította a 12,5 milliárd euró összegű hitel visszafizetésének idejét, a hitel futamideje 4-ről 5 évre emelkedik, ezen belül a türelmi idő 2 év 3 hónap helyett 3 év és 3 hónapra nő.

Változott a rendelkezésre tartási jutalék mértéke:a kvóta 200 százalékáig 0,15 százalékra csökkent a jutalék, az e feletti részre 0,3 százalék, szemben a korábbival, amikor évente az ország IMF-kvótájának 100 százalékáig 0,25 százalék volt, az e feletti részre további 0,1 százalék.