Januárban 54,6 forintot kellett fizetni egy darab tojásért itthon, ez 48 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, vagyis másfélszeres volt a drágulás.

A tojás árának emelkedése nem januárban kezdődött, már tavaly októberben is 23, decemberben pedig 39,4 százalékkal voltak magasabbak az árak. Októberhez képest januárban egy doboz tojásért 161 forinttal, vagyis 42 százalékkal kellett többet fizetni.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2000-ig visszamenőleg elérhető, hogy a tojás ára miként változott. Az elmúlt 18 évben mindössze 5 olyan hónap volt, amikor a jelenleginél nagyobb éves alapon számolt drágulást kellett "elszenvedniük" a fogyasztóknak.

2000 nyarán 67-83 százalékos volt az áremelkedés, 2012 áprilisában és májusában pedig 62 és 49 százalékos.

A fipronil a hibás

A tojásdrágulásért többek között a rovarirtásra használt fipronil a ludas. 2017 nyarán ugyanis Hollandiából indult majd több európai országot - köztük Magyarországot - is elérte a tojásbotrány. Milliószám találtak rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat, ezeket visszahívták, tojástermelő telepeket zártak be, ezek eredményeként pedig tojáshiány alakult ki szerte Európában.

A 2012-es áremelkedéshez egy uniós szabályozás vezetett, amely a korábbinál lényegében kétszer nagyobb területet írt elő a tyúkoknak, és ezért új ketreceket kellett beszerezni, de sok termelő nem végezte el a ketrecberuházást és kiesett a piacról.

A kép forrása: Pixabay