BUX
38236

Keleti nyitás - Orbán Kazahsztánba utazik

Hivatalos látogatásra Kazahsztánba utazik kedden Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

MTI, Napi.hu, 2015. március 30. hétfő, 13:26

A miniszterelnökkel tart Asztanába a kormány több tagja és egy nagy létszámú üzletember-delegáció is. Orbán Viktor a programja során megnyitja a kazah-magyar üzleti fórumot, megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajev köztársasági elnökkel és Karim Maszimov miniszterelnökkel, továbbá a kazah gazdasági és üzleti élet legfontosabb szereplőivel.

Orbán és Nazarbajev tavaly októberben állapodott meg abban, hogy magyar-kazah befektetési alapot hoznak létre 20-20 millió dolláros hozzájárulással. A magyar kormányfő Milánóban az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmával találkozott a kazah elnökkel, a tárgyaláson az is téma volt, hogy 45 kazah diák folytathatja tanulmányait magyar állami ösztöndíjasként Magyarországon. Szó esett októberben továbbá arról, hogy Magyarország kereskedőházat nyitott Kazahsztánban, valamint az, hogy a magyar tervek között szerepel energetikai szakemberek küldése a közép-ázsiai országba.