BUX
37689

Keletre tekintenek a magyarországi német cégek

A magyar-német kereskedelmi és iparkamara konjunktúrajelentése szerint a megkérdezett társaságok a gazdaság helyzetét jóval szkeptikusabban ítélik meg jelenleg, mint egy évvel ezelőtt. A magyarországi német cégek több mint ötöde ma már nem is nálunk fektetne be, hanem inkább Romániában.

Molnár Csaba, 2006. március 27. hétfő, 11:20

Minden harmadik kereskedelmi vállalat úgy véli, hogy az idén nem képes kisebb mértékű befektetést sem eszközölni, míg a termelő cégeknél ez az arány 22 százalékos, a szolgáltatóknál pedig 24 százalékos. A felmérés szerint a vállalatok körében az eurószkeptikusok száma 3 százalékról 10 százalékra emelkedett, elsősorban a termelőcégek között nyert teret ez a vélemény. Tavaly még 83 százalék hitte, hogy 2010-ben lesz Magyarországon euró, most azonban már csak 48 százalék. A legtöbben 2011-re teszik a közös európai pénz bevezetési dátumát.

Jelenleg 78 százalék azoknak a társaságoknak a részaránya, amelyek újra Magyarországot választanák befektetési helyszínnek, a fennmaradó 22 százalék pedig leginkább Romániában invesztálna. A vállalatok szerint a legnagyobb nehézséget a kiszámíthatóság és átláthatóság hiánya okozza, de jelentős probléma a korrupció elleni küzdelem erőtlensége is. Az adóterhek és az adóhivatal megítélésében mindeközben enyhe javulás következett be. A befektetési döntéseket meghatározó tényezők közül a munkaerő-kínálat mennyisége és minősége, a stabilitás, valamint az adózási feltételek játszanak döntő szerepet - derül ki a felmérésből.