Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány miatt számos élelmiszerekhez, főzéshez kapcsolódó kérdés merült fel az elmúlt időszakban, ugyanígy akadtak tisztázatlan kérdések, amelyek a vásárláshoz kötődnek. Utóbbiakra adtak választ most az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelet (FDA) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői.

Boltba menet, bevásárlás közben

Az első - és egyik legfontosabb - az FDA és a Nébih szakértői szerint, hogy mindenki felkészülve érkezzen a boltokba. Azaz készítsen egy listát a szükséges termékekről, a mostani helyzet ugyanis nem a nézelődés és az üzletekben való lődörgés időszaka - több amerikai boltban ezt be is tiltották.

Az FDA azt javasolja, maximum 1-2 hétre elegendő ételt vásároljon mindenki, így nem okoznak a látogatók átmeneti hiányokat, viszont csökkentik a fertőzés kockázatát azzal, ha nem naponta szaladnak ki a boltba. Az amerikai hatóság szerint a bevásárlás során mindenkinek érdemes maszkot vagy valamilyen arcot jól takaró kendőt viselnie. Emellett jó, ha kéznél van gumikesztyű és fertőtlenítő is, amivel át lehet törölni a bevásárlókocsi vagy a kosár fogóját.

Szintén fontos a boltokban is tartani a megfelelő távolságot. A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetőség szerint a vásárlók gumikesztyűben menjenek a boltba. Csak azt az élelmiszert fogják meg, amelyeket utána a kosarába tesznek és megvesznek. Az előre csomagolt élelmiszereket pedig otthon érdemes megtisztítani.

Mibe kell pakolni az élelmiszert?

Azt, hogy miben érdemes hazavinni a portékát, már korábban tisztázták. A Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) korábbi cikkében az egyik leghitelesebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports szakértőinek tanácsait írta meg. Benjamin Chapman, a North Carolina State University élelmiszer-biztonsági szakértője arra is választ adott, hogy mivel érdemes nekivágni a bevásárlásnak. Felmerült ugyanis az a kérdés is, hogy érdemes-e mellőzni a vászontáskákat a járvány ideje alatt.

Chapman szerint nem bizonyították be, hogy a vászontáskák terjesztenék a betegséget szerint, azonban a szakember minden vásárlás után kimossa a saját bevásárlótáskáit. A menetrend itt is a szokásos, hazaérkezés után a szatyor kerüljön a mosógépbe, a bevásárlást végző személy pedig mosson kezet.

Törölni vagy nem törölni?

Az FDA és a Nébih szerint bár egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek vagy azok csomagolása terjesztette volna a koronavírust, váladékkal, ételmaradékkal szennyezett papírcsomagoláson körülbelül egy, a műanyag csomagoláson pedig akár három napig is életben maradhat a koronavírus. Éppen ezért a Nébih javaslata szerint a kockázatokat úgy lehet minimálisra csökkenteni, ha az emberek betartják az alapvető higiénés szabályokat, azaz gyakran kezet mosnak és fertőtlenítenek, nem nyúlnak az arcukhoz.

A tanácsok szerint ebben az időszakban - például húsokból, felvágottakból, pékáruból - jobb előre csomagoltat vásárolni. Ezt a csomagolást pedig hazaérkezve érdemes eltávolítani, kidobni és a terméket saját - tiszta - tárolókba áttenni. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor a megvásárolt konzervekkel három napra tegye "karanténba" a Nébih szerint, vagyis csak 72 óra után vegye elő azokat. Ha erre nincs idő, akkor is van megoldás: fertőtlenítővel, mondjuk kétszázalékos hipós oldattal kívülről át kell törölni a konzerveket.

Az amerikai FDA a termékek letörölgetését mintegy extra óvintézkedésként javasolja, szerintük elég, ha a boltból hazaérkezve rögtön kezet mos az, aki a bevásárlást végezte, majd ezt megismételi, amint elpakolta a bevásárlást.

Mi legyen a zöldségekkel?

A Nébih szerint a nem csomagolt élelmiszerek felületén a jelenlegi ismeretek alapján alacsony a koronavírus túlélési esélye. Így például a gyümölcsök és zöldségek tisztítása is úgy zajlik mint békeidőben, azaz hideg vízzel alaposan le kell mosni őket, a földes termékeket pedig súrolókefével lehet megtisztítani.

A gyümölcsöt hazaérkezés után érdemes megmosni és megszárítani. Amit meg lehet hámozni, ott ezt meg kell tenni fogyasztás előtt. Fontos viszont, hogy a fagyasztás nem öli meg a vírusokat. A zöldségek és gyümölcsök tisztítása után szintén kezet kell mosni, illetve a mosogató, konyhapult könyékét sem árt rendbe tenni.