Kell-e Magyarországnak az EU? - friss adatok

Jelentősen nőtt az unió támogatottsága nemcsak itthon, de szerte Európában. Kijött egy új felmérés, mutatunk minden adatot.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 17. szerda, 11:13
Fotó: AFP

A legutóbbi, az unió minden tagországában az Európai Unióval kapcsolatos közvéleményt vizsgáló Eurobarométer-kutatás szerint Magyarországon a megkérdezettek 60 százaléka vélekedik úgy, hogy jó dolog az uniós tagság. Ez a tavalyi eredményekhez (50 százalék) képest is jelentős növekedést jelent, a 2014-es európai parlamenti választásokhoz képest pedig 100 százalékos a növekedés: akkor a magyar válaszadók 30 százalék a gondolkodott csak pozitívan az EU-tagságról.

A megkérdezettek 68 százaléka szerint hasznos országa számára az EU-tagság - ez az adat 1983 óta a legmagasabb eredmény. Magyarországon még az EU-s átlagnál is többen (75 százalék) gondolják, hogy az országnak hasznos az uniós tagság. Ez az egy évvel korábbi felméréshez képest is növekedést mutat; akkor a megkérdezettek 72 százaléka gondolta pozitívnak hazánk EU-tagságát.

Mindenhol népszerű az EU

Majdnem az összes, EU-támogatottságot mérő adat szignifikánsan nőtt a 2016-os brit népszavazást követően, érzékeltetve a kontinens növekvő aggodalmát a brexit hatásai miatt, valamint - a nehéz tárgyalások miatt - növelve az EU-tagság előnyeinek tudatosítását is.

Az európai válaszadók 66 százaléka arra szavazna, hogy országa az EU tagja maradjon (többség minden tagállamban) és csak 17 százalék gondolkodna el azon, hogy kilépjen (17 százalék bizonytalan).

Az Eurobarométer adatok azt mutatják, hogy nő az elégedettség az európaiak körében az EU demokratikus szerepével kapcsolatban, itt 3 százalékpontos növekedés figyelhető meg a legutóbbi, áprilisi kutatáshoz képest. A megkérdezettek 48 százaléka érzi úgy, hogy szava számít az EU-ban, bár ez utóbbi adat számos országban csökken.

Mekkora szerep jusson az EU-nak?

A 2018-as Parleméter-felmérés azonban nem csak jó adatokkal szolgál. Az EU támogatottságának általánosan szignifikáns növekedése dacára, a válaszadók fele nem elégedett az EU képviselte irányokkal, és hasonló az érték a saját országára vonatkozóan is.

A közvélemény álláspontja stabilnak tűnik az EU szerepét illetően: 48 százalék szeretné, ha az EU szerepe növekedne, míg 27 százalék kevesebb szerepet szánna neki.

Jönnek a választások

Ami az Európai Parlamentről (EP) alkotott képet illeti, a megkérdezettek egyharmadának (32 százalék) pozitív, egyötödének (21 százalék) negatív, relatív többségnek pedig semleges (43 százalék) képe van az intézményről.

Növekvő figyelem kíséri a jövő évi európai parlamenti választásokat is. Átlagban a válaszadók 41 százaléka helyesen tudta a választások időpontját (2019. május) - ez 9 százalékpontos emelkedés a 6 hónappal korábbi hasonló felméréshez képest. Magyarország a jó választ adók közül első helyen végzett, kiemelkedve a tagországok közül: a nálunk megkérdezettek 75 százaléka tudta az választások időpontját. Ez jóval jobb átlag a 2014-es európai parlamenti választásokat 6 hónappal megelőző felméréshez képest, amikor a magyar válaszadók 40 százaléka tudta, mikor tartják a választásokat.

Az európai polgárok 51 százalékát érdeklik az európai választások. Kampány-prioritásaik az elmúlt hat hónapban alakultak ki, ez alapján a bevándorlás a legfontosabb téma a polgárok számára (50 százalék), ezt követi a gazdaság (47 százalék), majd a fiatalok munkanélkülisége, míg a terrorizmus elleni harc a negyedik helyre esett vissza (44 százalék).

Fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.17 16:04

@europeer, alias tahóPista: az EU egy olyan Szovjetunió, amelynek se hadereje, se nyersanyagai nincsenek, tetejébe meg idióta bohócok vezetik. Ennek megfelelően süllyed is, Titanic-ként, az egész ócska tákolmány, az okosabbak már leléptek a mentőcsónakkal, a bárzenekar századszor is belevág az egyetlen, ócska nótába amit ismer, a megkergült közönség őrjöngve táncol, a víz már bokáig ér, már térdig...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.17 12:09

@Kiss.tamas@kissti.hu:
Igen, együtt vagyunk felelősek, hogy ez így alakult, csak ebből a politikai körből nem sokat tudunk kihozni.
Azért írtam úgy, hogy abban a korosztályban is vannak európai mentalitásúak, mert nem mind olyan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kiss.tamas@kissti.hu, 2018.10.17 12:01

@europeer: az utolsó mondatával nem értek egyet. Nem azért mert én jóval 45 felett vagyok, hanem a mai fiatal és a középkorosztály éppúgy felelős mint a 45 feletti.
Búza fiatal, buta idős lesz!
Befolyásolható minden korosztály.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.17 11:42

AZ EU az élhető jövő.
Az unió emberi, élhető, megállítja az önjelölt diktátorokat.
Magyarországon nem történt meg a rendszerváltás, maradtak a besúgó KISZ-s és párttitkárok, a kamu fiatal demokratákról kiderült, hogy ők is csak pocakos, hazug tábornokok.
A fiatalok nem kérnek ebből, nem kérnek a múltból. Vagy elhagyják az országot, vagy maguk módján átformálva a napokat, kihúzzák, amíg kihalnak az avas szagú politikusok a régmúltból.
Magyarország akkortól lehet igazi európai ország, ha a most 45 felettiek kihalnak.
Abban a korosztályban is vannak európai mentalitásúak, csak a sok avas szagú besúgó elnyomja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html