A Központi Statisztikai Hivatal kedden hozta nyilvánosságra, hogy előzetes adatok alapján szeptemberben a külkereskedelmi mérleg 548 millió euró aktívumot mutat, ami az egyenleg 89 millió eurós javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest.

Január-szeptemberben az előzetes adatok szerint a külkereskedelmi mérleg 4041 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 1502 millió eurós javulását jelenti a 2009. január-szeptemberi 2538 millió euró aktívumhoz hasonlítva.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője elmondta, hogy a szeptemberi többlet meghaladta a 420-450 millió eurós várakozásukat. A külkereskedelmi többlet alakulása elsősorban a visszafogott belső keresletnek tudható be, ugyanakkor a szuficit javítja Magyarország külső finanszírozási pozícióját - tette hozzá.

Gerőcs Tamás arra számít, hogy az idei külkereskedelmi forgalom többlete jócskán felülmúlja a tavalyit, amit számszerűsíteni nehéz az import várható felfutása miatt. Szerinte a következő fél évben az import üteme növekedni fog, mivel a háztartási fogyasztás jövőre a kormányzati számítások alapján 2,5 százalékkal bővülhet szemben az idei 2 százalék körüli várható visszaeséssel szemben.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője is kiemelte, hogy a szeptemberi adat jobb lett a várakozásnál. Szerinte az év végére a külkereskedelmi többlet akár 5,3 milliárd euró felett is lehet. 

A Takarékbank elemzője hangsúlyozta: az export értéke euro alapon megközelítette a válság előttit, azaz majdnem kiheverte a krízist. Ettől az import - a belső fogyasztás visszaesése miatt - lemaradt, így ennek köszönhető, hogy tágult a külkereskedelmi többlet.

Suppán Gergely rámutatott arra, hogy a harmadik negyedévben a külkereskedelmi többlet több mint 230 millió euróval haladta meg az egy évvel ezelőttit. Ez arra utal, hogy a nettó export húzza továbbra is a gazdaságot.