A Napi-konszenzus 4,3 százalékos várakozásához képest jobb, 4 százalék lett az infláció januárban. Egy hónap alatt az árak 0,7 százalékkal nőttek, ugyanakkor a maginfláció az egy hónappal ezelőtti 2 százalékról 1,7 százalékra csökkent. Az infláció visszaesését nagyrészt a tavalyi jövedéki adó emelések kiesése okozta, azonban a tartós cikkek és a szolgáltatások árainak mérsékelt növekedése is hozzájárult az infláció csökkenéséhez, ami továbbra is az inflációs nyomás hiányára utal - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Pozitív meglepetés a januári inflációs adat - véli Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője. Minden kategóriában látszanak a szokásos januári áremelések, ám a szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a gázár-emelés hatása csak a februári, az elektromos áram drágulása pedig csak a márciusi inflációs adatokban jelentkezik majd. Nem meglepő, hogy az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál drágulás volt, míg a ruházati cikkek ára csökkent, amit a szezonális leárazások magyaráznak - véli Barta György, a CIB Bank szakértője.


Az év folyamán tovább csökkenhet a drágulás üteme a szakértők szerint: a Takarékbank elemzője arra számít, hogy az első félév lassú mérséklődését a második hat hónapban gyorsabb csökkenés követheti a bázishatások miatt. Ezért, az év végén elérhetőnek tűnik a 3 százalékos inflációs cél elérése. A dezinflációt a következő hónapokban kissé segítheti a forint erősödése, azonban az energia- és élelmiszerárak továbbra is okozhatnak negatív meglepetést - tette hozzá a szakértő. A CIB elemzője is lassuló drágulással számol, az idei éves átlagos infláció 3,7 százalék körül alakulhat.


Az inflációs szám alapján csökkent a valószínűsége annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa februárban tovább emeli a jegybanki alapkamatot - véli Árokszállási Zoltán. A szakember szerint ha változatlanul a belső keresleti nyomás gyengesége uralja az inflációt, akkor később akár enyhe kamatcsökkentés is lehet. Az elemző 2011 végére 5,75 százalékos alapkamatot vár a jelenlegi 6 százalék után.

A következő hónapokban 4 százalék körül maradhat az éves infláció, a második félévben pedig elkezdődhet egy dezinflációs folyamat, így éves átlagban 3,9 százalék lehet az infláció a jelenlegi előrejelzés szerint - mondta az elemző. Hozzátette: vannak ugyanakkor lefelé mutató pozitív kockázatok, így elképzelhető, hogy a vártnál alacsonyabb lesz az infláció.