Kellemetlen meglepetés érheti az autósokat

Egy év eleji jogszabályváltozás miatt nézeteltérés alakulhat ki az autósok és az őket igazoltató rendőrök között a sofőr jogosítványának érvényességével kapcsolatban. A rossz hír, hogy általában rendőrnek mindig igaza van, a jó, hogy ez esetben nincs.
Komócsin Sándor, 2017. június 13. kedd, 09:20
Fotó: Pixabay

Megtörtént esettel mutatja be a Magyar Nemzet, hogy akaszthatja össze a bajuszát az autós és a rendőr a jogosítványok érvényességének év elején megváltozott szabálya miatt. Egy sofőrt egy ellenőrzés során azért fenyegette büntetéssel a hivatalos közeg, mert a jogsija az év végén járna le, ami később van a születési dátumánál.

A január 1-je óta érvényben lévő szabály, amire az igazoltató hatósági személy figyelmeztetett, valóban a jogosítványok tulajdonosainak születési idejéhez köti a jogsi érvényességét, ám a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. Csak az új vagy a megújítandó okmányokra vonatkozik.

Ezért a jogászok azt tanácsolják az autósoknak, hogy ha meg kell újítaniuk jogosítványukat, akkor azt időzítsék születésnapjukra vagy egy azt követő, ahhoz közeli időpontra. A napilap szerkesztői megpróbálták megtudni, hogy a rendőröket megfelelően felkészítették-e az új rendelkezés betartására, de lapzártáig nem kaptak választ.

HOZZÁSZÓLÁSOK