Kellemetlen meglepetés: gyorsabb infláció, lassabb gazdaság

A várakozásokat felülmúló, 6,3 százalékos októberi inflációs adatról, illetve a prognosztizálttól elmaradó, 3,6 százalékos harmadik negyedéves GDP-növekedésről számolt be a KSH.
NAPI Online, 2006. november 14. kedd, 09:02
Fotó:

2006. októberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,5 százalék volt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 6,3 százalékkal növekedtek az árak. Idén, az első tíz hónapban, átlagosan 3,4 százaékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
A fogyasztói árak 2006 szeptemberében 2,5 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A NAPI Gazdaság októberre vonatkozó konszenzusa tavaly októberhez képest 6,15 százalékos áremelkedési ütemet mutatott, egy hónapra visszatekintően pedig 0,3 százalékosat. A szakértők feljebb hozták az év egészére vonatkozó átlagos, valamint a decemberre várt áremelkedési ütemet egyaránt. Egy hónappal korábban átlagosan 3,67 százalékot vártak, most 3,9 százalékot - a kormány 3,5-öt. Az év végére várt áremelkedési ütem pedig 6,05-ről 6,4 százalékra emelkedett.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 3,6, a naptári hatást figyelembe véve 3,7 szazalékkal nőtt 2006 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - az előzetes adatok szerint. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedett a GDP. Nem jött be tehát a kormányzati várakozás, de az elemzők is optimistábbak voltak: miközben a konvergenciaprogramban 2006-ra 4,1 százalékos bővülés szerepelt, a szakértői konszenzus 3,875 százalékot mutatott.
A GDP 2005 második negyedévében még 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben a gazdasági növekedés mértéke 3,5 százalék, a naptári hatást figyelembe véve 3,9 százalék volt. Tavaly a harmadik negyedben 4,5 százalékkal bővült a GDP.

Visszatérve az inflációra, havi összehasonlításban az idényáras élelmiszerek, az üzemanyagok és a szolgáltatások fékezték, a ruházati cikkek, a szeszes italok, a dohányáruk és a háztartási energia viszont fűtötték a pénzromlási ütemet. Az energiaárak emelkedésében közrejátszott, hogy a vezetékes gáz 6,3 százalékkal drágult egy hónap alatt a szeptember 1-jei áfa-kulcs emelés hatásaként. Éves összevetésben viszont jelentős tétel volt az élelmiszerek átlagosan 12 és a háztartási energia közel 19 százalékos drágulása, miközben a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005. októberben.

HOZZÁSZÓLÁSOK