Virológus: aggasztóan nő a magyar tesztpozitivitás

"Utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17% volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40%-ot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára" - írta Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa. Úgy látja, hogy nem csökken a járvány terjedése és fontos az egyéni védekezés a vírus ellen.
Szabó Dániel, 2020. november 29. vasárnap, 20:59
Fotó: MTI Fotó / Balázs Attila

Aggasztónak látja a tesztpozitivitás növekedését a magyar adatokban Kemenesi Gábor. A vasárnap reggeli adatok alapján ugyanis 24 óra alatt 6819 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg. Összesen 16311 tesztet végeztek, a fertőzöttségi számok alapján így a levett minták 41,81 százaléka igazolta a vírus jelenlétét. Az arány nyolcszorosa annak, amit az Egészségügyi Világszervezet meghúzott határként, aminél még kijelenthető, hogy a vírus kontroll alatt van: 5 százalékos szinthez kötik ezt.

Az arány jócskán meghaladja a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értékét is. Ebben a helyzetben a szervezet szerint növelni kell a tesztszámot, addig, amíg a 12-5 százalékos szintet elérik. Ha ugyanis kiszűrik a fertőzötteket, azzal lassítják, hogy továbbadhassák a betegséget, ami végül a járványgörbe ellaposodásával járna, csökkenne az ellátórendszeren a nyomás. Ausztriában a helyzet jobb, mint itthon, de komoly lazításokat nem hajlandó végrehajtani a kormány.

A járvány kézben tartásától most Magyarország nagyon messze van, mint az az alábbi grafikonon is látszik.

Kemenesi emiatt kiemeli Facebook-bejegyzésében, hogy "utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17% volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40%-ot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára."

A virológus ezért mindenkinek azt javasolja, hogy:

  • kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást
  • alkalmak és időtartam számát is csökkentsük a közösségbe járás (pl: bevásárlás) tekintetében
  • maszk, távolságtartás, kézmosás
  • követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést

"Tegyünk egymásért, tegyünk a kórházakért, az egészségügyi dolgozóinkért, embertásainkért, a munkahelyekért, a gazdaságért és magunkért is. Ne hagyjuk terjedni a vírust, mert mindezt egyszerre veszélyezteti" - teszi hozzá Kemenesi, aki szerint ugyan lehet, hogy az új antigén-tesztek eredményeinél előfordulhat, hogy a betegek bekerülnek a statisztikába, míg a levett minták száma nem, de a lényegen azonban "nem változtatna ez sem, a járvány még nagyon is tart, rendkívüli odafigyelés kell mindenkitől, nehéz tél vár ránk."


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi3, 2020.11.30 11:14

@Alabástrom Jakab:
Ebbe már benne vannak a gyorstesztek ami annyit is ér.
20 kollégámnál mutatta ki a pozitívot utána a rendes teszt negatív lett.
1 hétig volt 20 ember táppénzen és rettegett feleslegesen a családjával
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

snel, 2020.11.30 10:56

Az itt kommentelők szinte egészére igaz, hogy arról, amiről olyan magabiztosan és egymást is kioktatva nyilatkozgatnak, valójában NEM rendelkeznek TELJES informáltsággal, tehát megállapításaik - mégha néha a valóságot tükrözik is - VÉLELMEZÉSEK és aminek így nagy része inkább riogatás, mint józan figyelemfelhívás. A borzasztóan okosoknak mielőtt klavatúrát ragadnának, talán végig kéne gondolniuk, hogy még a profik ill. hivatalból ezzel foglalkozók sincsenek MINDEN releváns információ birtokában, de összehasonlíthatalanul több infójuk van, mint az ilyen helyen kommentelők nagy része egyáltalán el tudja képzelni. És akik azon síránkoznak esetleg, hogy miért nem transzparans minden infó mindenki számára és azonnal, hát többek közt pont azért, mert már így is több a hab az infotenger tetején, mint alatta az ellenőrzött, való és releváns rész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Alabástrom Jakab, 2020.11.30 09:17

Breaking News!
A mai adatok szerint 8946 tesztet végeztek és 5595 fertőzöttet találtak, ami 62,64%.
Kemenes úrnak ideje lenne rádöbbenni, hogy a hivatalos adatok alapján legfeljebb kabaréjelenet születhet, de tudományos elemzés semmiképpen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Alabástrom Jakab, 2020.11.30 05:55

@antitroll: Neked abban igazad van, a tanárok tesztje nincs benne, nekem meg abban van igazam, hogy bőven van benne gyorsteszteléssel felfedezett pozitív eset, ugyanakkor a gyorstesztek számát nem adják hozzá a napi tesztelési számhoz ebből adódik az irreálisan magas százalék érték.
"A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. " (Idézet a koronavirus.gov.hu tegnapi tájékoztatójából)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.11.29 22:26

@vghs:
Ehhez kepest nem Budapesten nem olyan rossz a helyzet, szamos kisebb nepsurusegu telepuleshez kepest!
Valoszinuleg Budapesten nemileg fegyelmezettebbek, legalabbis atlagosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html