Kemény bírálatot kapott Magyarország - ez is terítékre kerül az Európai Parlamentben

Több okból is bírálták a magyarországi helyzetet az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatásügyi szakbizottságának (CULT) véleménytervezetében, amelyet a testület hétfői brüsszeli ülésén ismertettek.
K. Kiss Gergely, 2018. április 9. hétfő, 15:25
Fotó: Shutterstock

A téma azért szerepelt a napirenden, mert a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottság (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez a CULT is csatolni fogja a véleményét. A tervek szerint júniusban szavazásra bocsátandó dokumentum várhatóan szeptemberben kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely adott esetben ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben a jogállamiság elvek megsértése miatt.

A Petra Kammerevert szociáldemokrata jelentéstevő által ismertetett tervezetben mindenekelőtt emlékeztetnek arra, hogy tavalyi értékelésében a Velencei Bizottság "rendkívül problematikusak" nevezte a felsőoktatási törvény egyes rendelkezéseit a jogállamiság és az alapvető jogok szempontjából. Elismerték, hogy a magyar hatóságok teljesítették az EP vonatkozó állásfoglalásának bizonyos ajánlásait, ugyanakkor sajnálatosnak nevezik, hogy az Európai Bizottság kísérletei eddig nem jártak sikerrel a kérdés rendezésére.

Kitérnek emellett arra is, hogy a roma gyermekek oktatáson belüli szegregációja Magyarországon "továbbra is mélyen gyökerező és széles körben elterjedt jelenség, amely hozzájárul a romák társadalmi kirekesztéséhez, és csökkenti munkaerő-piaci és társadalmi integrációjuk esélyeit".

Mint írják, "a magyarországi médiaszabadság a mélyreható állami beavatkozások és a fokozott állami ellenőrzés miatt az elmúlt évben jelentősen romlott", és ezzel összefüggésben sajnálatosnak nevezik a Népszabadság bezárását, illetve aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy "kormányközeli oligarchák vették át az utolsó magyarországi független regionális napilapokat", a Riporterek Határok Nélkül szerint pedig példátlanul "groteszk" szintet ért el a médiakoncentráció az országban.

Kammerevert elmondta, sajnálatosnak tartja a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyének elhúzódását, és a folyamat felgyorsítására kérte a magyar kormányt. A szegregált oktatás kapcsán leszögezte, ez nem magyar sajátosság, de érdemes rá felhívni a figyelmet. Továbbá rámutatott, a sajtószabadság nem csak törvényi úton korlátozható.

Michaela Sojdrova néppárti árnyékelőadó hozzászólása szerint aggasztó a helyzet, és vannak jogos kérdések, azonban tiszteletben kell tartani Magyarország jogát, hogy maga oldja meg a problémákat. Aláhúzta, az Európai Bíróság még értékeli a felsőoktatási törvényt, és ennek lezárultáig nem lehet állásfoglalást elfogadni.

A reakció: a megszokott mederben

A rövid vita során Bocskor Andrea fideszes képviselő hangsúlyozta: a tervezet több pontjával nem ért egyet, az sok túlzást tartalmaz és nem teljesen egyértelműek a megfogalmazásai. Mint közölte, "tényszerű és fair" véleményt kell készíteni, kettős mérce alkalmazása nélkül.

"Magyarország igenis az európai család része, az európai értékeket képviseli és védi" - fogalmazott, visszautasítva a nacionalizmussal kapcsolatos vádakat. Kiemelte a felsőoktatási törvény kapcsán, a hatóságok megkezdték a tárgyalásokat, meghosszabbították a kitűzött határidőket, az Európai Bíróság eljárása ráadásul még nem ért véget. Hozzátette, a szegregált oktatás felszámolása érdekében Magyarország számos lépést tett, például bevezette a kötelező óvodai oktatást.

A néppárti Milan Zver úgy vélekedett, hogy a helyzet nem annyira negatív, mint egyes más uniós tagországokban. Továbbá kijelentette, Orbán Viktor kormányfő eddig mindig végrehajtotta, amiben megállapodott az uniós intézményekkel.

Helga Trüpel zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy egyesek szerint ilyen helyzetben csak segítik a kormányt a bírálatok, az EP-nek azonban kötelessége kiállnia a jogállamiság mellett. A CULT-ban március 26-ig nyújthatnak be módosító javaslatokat a szakbizottsági véleménytervezethez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix5, 2018.04.10 00:14

@zana:
"Az Unió normái mindenkire vonatkoznak"

More, hol van az leírva, hogy ha Németbe, vagy Hollandiába akarok költözni, akkor elég ha eldobom a papírjaimat és már mehetek is?
Most mutatta Spöttle, hogy Afrikába !! utazván a reptéren biometrikus útlevelet, igazolványokat kértek tőle + ujjlenyomatot vettek!
More, érted ugye?
Egy fos afrikai államba nem utazhatsz be csak úgy papírok nélkül!!!!
Ők meg a 65-ös IQ-jukkal meg az agresszív iszlamista vallásukkal tetszőleges eu-s országba kérhetik magukat úgy, hogy megtagadják az ujjlenyomat adást is!
EZ LENNE AZ "EU-S NORMA"?

Idiódta vagy a fajtáddal együtt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lamlam, 2018.04.09 22:55

@zana:
Az is Uniós norma , hogy tevehajcsár beduinokat fogadjunk be , vagy tartjuk el Őket ? - mert dolgozni azt nem akarnak ! Az is Uniós norma lesz hogy templomokat rombolnak le azért hogy a muszlim felemelkedhessen . Soroljam még ? Azok a vén trottyok Merkellel egyetembe Európa számára káros döntéseket hozva minden tagállamnak el kell fogadni ? Nem , Európa egysége nem abban kristályosodik ki hogy központilag döntenek , és a tagállamok szolgalélekkel végrehajtják . Ezt még demokráciának sem lehet nevezni , pedig folyton erről papolnak .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.04.09 21:09

@zana: Tényleg csak Te nem veszed észre, hogy változik Európa? Vagy nem akarod észrevenni? Jövőre EU-parlamenti választások lesznek. Szinte borítékolható, hogy a balliberális oldal gyengülni fog. Új EU parlament lesz új normákkal. Akkor mit fogsz mondani?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.09 20:43

@lomb:
Ha te mondod maszlag, azért mondod mert a vezért zavarja és hű szolgaként viselkedsz.
Az Unió normái mindenkire vonatkoznak, nem kötelező tagnak lenni el is lehet menni Orbán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.04.09 19:50

Zver kijelentésén kívül a leírtak közül még egyetlen dologgal értek egyet. Én is sajnálatosnak tartom, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye elhúzódik, és a folyamat felgyorsítását kérem a magyar kormánytól! - rúgják mán ki az országból a CEU-t!

A többi liberális hazugság, maszlag!
Egyébiránt semmi, de semmi közük nincs hozzá, hogy az oktatás területén mi történik az országban, az ugyanis - a szerződés szerint - NEMZETI HATÁSKÖRBE tartozik, a zEu lopakodó diktatúrája ellenére is.

A sajtószabadság kérdésében is tájékozatlanok (ó, be finoman fogalmaztam meg tudatos ferdítésüket, megfontoltan hazug állításaikat), ideje lenne tanulni nekik matyar nyelv és közvetlenül tájékozódni a fake news-t szakmányban termelő liberálmédiában, amelynek súlya kb. 90%.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html