Úgy véli, a fő gondot az jelenti, hogy az egészségpolitikához tartozó gyógyszerellátást versenypiaci feltételek között kell végezni. A szabad patikanyitás elleni érvek között említette például a profitérdek előretörését.

Horváth szerint leglább 51 százalékos tulajdonjogot kell előírni a gyógyszerészeknek. Ma a beteg 60 százalékban nem is találkozik gyógyszerésszel - állította. Szigorítani (pontosabban tulajdonképpen tiltani) szükséges szerinte a patikai reklámkapmányokat. Mindemellett működőképes etikai rendszerre van szükség, amihez kamara kell, annál pedig a kötelezővé tett tagság.


Ha minden szereplő eltekint önös érdekeitől, akkor be kell ismerni: a liberalizációnak vannak előnyei is. Ehhez azonban a beteg oldaláról kell nézni a kérdést - állította viszont Kinics László. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének alelnöke úgy véli, a liberalizáció (ami kedvező, de nem kívánt hatásokkal is járt) teljes felszámolását egy szűk gyógyszertár tulajdonosi érdek szorgalmazza. A valós igényeknek megfelelően olyan törvény kellene, amelyre hosszú távon lehet támaszkodni - nyomatékosította.