Kemény felszólítást kapott Észak-Korea és az USA első embere

Atomháborús retorikájuk visszafogására és a nukleáris csapás elkerülését célzó tárgyalásokra szólította fel az Egyesült Államokat és Észak-Koreát az idei Nobel-békedíj kitüntetettje, a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű nem kormányzati szervezet - írta az InfoRádió.hu az MTI alapján.
Domokos László, 2017. december 10. vasárnap, 07:40
Fotó: AFP

Mindez közvetlen fenyegetést jelent - hangsúlyozta a Nobel-békedíj átadása előtt egy nappal tartott oslói sajtókonferenciáján Beatrice Fihn, az ICAN igazgatója.

Határozottan arra inteném a két ország vezetőjét, hogy fogják magukat vissza (...), és hagyják abba a fenyegetőzést azzal, hogy bevetik a többszázezer ember életét veszélyeztető tömegpusztító fegyvereiket, folyamodjanak diplomáciai megoldásokhoz és munkálkodjanak" a nukleáris fegyverek felszámolásán - tette hozzá Fihn.

Az elmúlt hónapokban magasra hágott a feszültség a Koreai-félsziget körül, miután Phenjan idén az ENSZ tilalma ellenére folytatta interkontinentális ballisztikus rakétáinak fejlesztését és nukleáris kísérleti robbantásait, miközben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető háborús fenyegetéseket váltott Donald Trump amerikai elnökkel, aki viszont parancsot adott újabb hadgyakorlatok megtartására a térségben - írta a portál.

Ismételten és határozottan felszólítom a két vezetőt, hogy semmilyen körülmények között ne vessenek be atomfegyvert (...), és tárgyaljanak - erősítette meg üzenetüket Setsuko Thurlow, az ICAN japán-kanadai állampolgárságú leszerelési aktivistája, a hirosimai atomcsapás egyik túlélője.

A jelenleg Kanadában élő 85 éves asszony és Beatrice Fihn vasárnap veszik át a szervezetüknek odaítélt Nobel-békedíjat. A világ több száz NGO-jának ernyőszervezeteként működő, genfi székhelyű ICAN globális kampányával ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat az atomfegyverek bevetése, és kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

Az idén júliusban 122 ország által megkötött történelmi szerződés jelentőségét csökkenti ugyanakkor, hogy a szerződést a világ jelenlegi kilenc atomhatalmának egyike sem írta alá. A szerződés hatályba lépéséhez az kell, hogy az aláírók közül legalább ötven ország ratifikálja, ám ezt egyelőre csak a Vatikán, Thaiföld és Guyana tette meg.

Beatrice Fihn, az ICAN igazgatója szombaton közölte, hogy a Nobel-békedíjjal járó 9 millió norvég korona (több mint 290 millió forint) pénzjutalmat a szerződés hatályba léptetését szolgáló ezernapos kampányuk finanszírozására fordítják.

Címlapkép forrása: AFP/South Korea OUT

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.12.10 11:07

Nyilván nem é-koreai atombombáról és rakétákról van szó. hanem kínaiakról (esetleg oroszokról),
akik az USA froclizására használják, viszont kínát arról lebeszélni, hogy saját pozícióját javítsa a kis malaccal már nehéz lenne, mert akkor ez már világhatalmi érdekét sértené, ha viszont sikerülne é-koreából elsőosztályu világhatalmat képezni, akkor USA-t rendítené meg, hogy még ezt se tudta megakadályozni, mit tudna kezdeni a hatalmas kínával, akkor a dél -kínai tengert gond nélkül kisajátíthatja kína, oroszország meg az északi tengeri sarkvidéket, ukrajnát is stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.12.10 09:24

É-Koreával addig-addig tárgyalgattak míg lett atomjuk meg ballisztikus rakétájuk, még tárgyalgassanak kicsit, amíg csak úgy fel nem robbantják fél bolygót, mert csak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html