Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai szenátus külügyi albizottságának tagja, Chris Murphy szenátor vezetésével külön munkacsoport alakult arra, hogy megvizsgálják a CEU-t veszélyeztető jogszabályt. "Figyelembe véve, hogy a magyar parlament legutóbbi jogalkotási tevékenysége már azzal fenyeget, hogy erőszakkal bezárják a CEU-t", még szerdán kétpárti munkacsoportot hoztak létre a szenátorok, akik egyúttal - egy április 19-i keltezésű levélben - fel is szólították a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket azért, hogy az intézmény Budapesten maradhasson - értesült a lap.

A munkacsoport levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben a szenátorok súlyos aggodalmuknak adtak hangot.

"Ez a jogszabály nemcsak veszélyezteti a tudomány szabadságát, hanem figyelmen kívül hagyja a CEU és a magyar emberek között régóta fennálló, erős kapcsolatot is" - fogalmaztak a szenátorok"... "Végső soron attól tartunk, hogy ez a jogszabály veszélyezteti a tudományos élet és a felsőoktatási intézmények valamennyiének szabadságát Magyarországon. Éppen ezért felszólítjuk arra, hogy keressen olyan megoldást a CEU ügyére, amely biztosítja, hogy az intézmény a helyén maradva továbbra is fontos központjaként működhessen a két ország közötti felsőoktatási kapcsolatoknak" - írták a magyar miniszterelnöknek.

Chris Murphy Connecticut demokrata szenátora vezeti a munkacsoportot, ő tette közzé a levelet is. Az Orbánnak címzett levelet egyebek közt Orrin Hatch, Utah republikánus szenátora, John McCain republikánus arizonai szenátor (képünkön), Dianne Feinstein Kalifornia demokrata, valamint Chuck Schumer, New York állam demokrata szenátora jegyzik.