Kemény lesz az éjszaka, holnap pedig bármi jöhet

Szombaton gyengén és erősen felhős, ködös körzetek egyaránt lesznek. Vasárnap kezdetben szintén lesznek napos és erősen felhős, ködös tájak, majd délutántól egyre több felhő jelenik meg, és estefelé főként északon számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra - áll az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében.
MTI, 2016. december 17. szombat, 16:55
Fotó: Napi.hu

Szombaton gyengén és erősen felhős, ködös körzetek váltják egymást, az alacsonyszintű felhőzettel, illetve köddel borított területek nagysága éjszaka északkelet felől ismét terjeszkedik. A borult, ködös részeken ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Vasárnap kezdetben szintén lesznek napos és erősen felhős, ködös tájak, majd délutántól egyre több lesz a felhő, és estefelé főként északon számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra; nyugaton eső, a középső területeken ónos eső, hószállingózás, a Dunától keletre hószállingózás, gyenge havazás lehet.

Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, a Dunántúli-középhegység térségében fújhat átmenetileg estefelé élénk északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap nagyrészt +3 és -4 fok között valószínű, a Dunántúl nyugati felén azonban 5, 6 fokig is felmelegedhet a levegő.

Milyen az idő Európában?

Az Atlanti-óceán felől nyugat-keleti tengellyel a szárazföld középső területei fölé magasnyomás nyúlik be. Területén csendes, eseménytelen az idő; a nyugati tájakon több órára kisüt a nap, a középső és keleti részeken az éjszaka képződő köd helyenként tartósan megmarad.

A hőmérséklet széles határok között változik, többnyire -4 és +4 fok között alakul, a ködös vidékeken napközben is fagy, Franciaország nyugati felén viszont 15, 17 fokig is felmelegszik a levegő.

Az anticiklontól északra eső területeken nyugatról keletre vonuló légköri frontok alakítják az időjárást. A gyakran változó felhőzetből nyugaton az eső esik, a keleti tájakon havazik. A leghidegebb továbbra is Oroszország európai területén van, a Kelet-európai-síkságon helyenként -13, -15 fok a csúcsérték. A hideg levegő a délebbi szélességekre is lejutott, pl. Bulgária déli részén is csak 1, 2 fokig emelkedik napközben a hőmérséklet.

Az említett magasnyomás hatása a Kárpát-medence felett átmenetileg gyengül, vasárnap estig felhőzet-növekedésre, és kisebb - vegyes halmazállapotú - csapadékra is számíthatunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK