A gyülekezési joggal nincsenek különösebb problémák Magyarországon, azok a demokratikus társadalom normális részei, ráadásul ezek békésen zajlottak, és a hatóságok sem reagáltak erőszakosan - mondta Muiznieks az Eurologusnak. Ugyanakkor a szakember szerint a kétharmados kormányzó erőnek óvatosabbnak kellene lennie, ha olyat tesz, ami hatással van a szólásszabadságra, a gyülekezési szabadságra, vagy a civil szférára. A kormány néha figyelmen kívül hagyta a rendes törvényhozási eljárást, elmaradtak a konzultációk, nem tartották tiszteletben a független szerveket, lerövidítették a hivatali időket - sorolta a problémákat az emberi jogi biztos.

Egyúttal azt is kiemelte, hogy az ő munkája nem támadás, mint mondta: "mi segítséget nyújtunk a kormányoknak, amit ha akarnak, elfogadnak. Ha az észrevételeimet támadásként fogja föl a magyar kormány, akkor persze minden európai országot támadok."

A lett szakértő elmondta azt is, hogy a sajtószabadság ügyében Magyarország helyzete egyedi a régióban, az utóbbi időben csak Törökországban, Azerbajdzsánban és Montenegróban indult hasonló vizsgálat. "Ritka, hogy egy EU-s tagállamban kell a sajtószabadság helyzetéről jelentést készítenem, de úgy éreztem, hogy az elmúlt évek ellentmondásai miatt szükség van rá" - tette hozzá.

Az interjúban az is elhangzott, hogy tavaly Magyarországon csaknem kilencszeresére emelkedett a menekültstátuszért folyamodók száma, ám hazánk nem tekinti magát célországnak, ezért nincsenek is megfelelő eszközök, programok a menekültek segítésére. Az idegengyűlölettel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a Jobbik jelenléte nyugtalanító, úgy is, hogy az előző választási kampányban visszavettek a romaellenes, zsidóellenes kijelentésekből. "Nagyon fontos, hogy a cigányellenes retorika ne mérgezze a közéletet, de sajnos vannak erre utaló jelek" - vélte az emberi jogi szakértő.

Mi lehet a következménye a Magyarországról szóló jelentésnek? "Az első reakciók alapján az a benyomásom, hogy a mostani jelentés fölött nem fognak elsiklani Magyarországon" - válaszolta a biztos.