Kemény szavak Orbán akciótervéről - impotens szakpolitika

A munkahelyteremtés 2010-es ígéretéhez való visszatérést jelenti a munkahelyvédelmi akcióterv, egyben a kormánypártok ráfordultak a 2014-es választásokat megelőző kampányidőszakra − vélik a lapunk által megkérdezett politikai elemzők.
Leszák Tamás, 2012. július 5. csütörtök, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A hétfőn bejelentett csomag elsősorban belpolitikai okok miatt született meg: a Fidesz e bejelentéssel próbál meg visszatérni a 2010-es üzenetéhez, amely szerint a válságból nem megszorításokkal, hanem növekedéssel lehet kilábalni − mondta a Napi Gazdaságnak Gimes Gergely, a Political Capital gazdaságpolitikai elemzője. A kormány egyik fő ígérete hivatalba lépésekor a munkahelyteremtés volt, amely 2014-ben az egyik fő, ellenzéki pártok által is számon kért kampánytéma lehet − hangsúlyozta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője. A bejelentés a kormányzati szakpolitikai "impotenciára" példa Antal Attila politikai szakértő szerint, mivel az lényegében úgy irányoz elő egy 300 milliárd forintos programot, hogy annak minden finanszírozási pillére bizonytalan, esetleg jogellenes.

Az elemzők szerint a bejelentés időzítésében szerepet játszhatott a kabinet népszerűségének csökkenése, Gimes szerint vélhetően ki akarták várni a kohéziós alapok felfüggesztésének visszavonását a költségvetési szempontból kockázatos lépések bejelentésével. A program elnevezése találó, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy a munkahelyeket meg kell védeni − csak éppen magától az államtól, hiszen az elmúlt időszakban kizárólag az állam tudott új munkahelyeket teremteni − fogalmazott Antal, aki szerint a kormány még mindig a saját maga által felállított csapdában vergődik, az egykulcsos szja ugyanis nem váltotta be a reményeket és óriási lyukat ütött a büdzsén.

A bejelentésben foglaltakat hetekkel ezelőtt "megrendelte" a Fidesz-frakció a kormánytól, így csupán annyi történt, hogy a miniszterelnök rábólintott azokra − mondta Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Véleménye szerint áttörésre nem lehet számítani, hiszen valódi segítséget csak ott jelenthetnek az intézkedések, ahol amúgy is új munkaerő felvétele mellett döntöttek. A munkahelyteremtésben gyors változás nem várható, a népszerűség-vesztési tendencia megállításához pedig valószínűleg nem elég a mostani lépés − tette hozzá Gimes. Szomszéd szerint szempont lehet, hogy a célzott fiatalok és leszakadók körében a Jobbik erős, így megnyerésük pozitív hatással lehet a kormánypártok támogatottságára.

A kabinet az egykulcsos adó kapcsán az ellenzék szociális érzéketlenségről szóló kritikáit is ellensúlyozhatja a mostani lépéssel − véli Szomszéd, aki szerint a közelgő IMF-tárgyalások kapcsán pedig egy olyan tervet tett le az asztalra a korai költségvetési javaslattal együtt, amely az EU által is szorgalmazott célokat szolgálja. Az akcióterv ugyanakkor Antal szerint egyelőre sokkal inkább tekinthető "mézesmadzagnak", amely ellenpontozza a kormány eddigi elhibázott politikáját, elterelve a figyelmet a munkáltatói pozíciókat rontó munkajogi szabályokról.

leszák tamás

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2012.07.06 09:23

@laurea: Köszönöm az értékes ötleteket! Na nézzük sorban:
1. új beszerzési források : legalább 3 helyről kérek ajánalatot minden alapanyagra, berendezésre nagykerektől, ahol a listaárból a legnagyobb kedvezményem van! Az alvállalkozókkal ugyanez a helyzet (egyre ritkábban vonunk be egyébként)
2. A dolgozókat a szakmájukhoz kapcsolódó továbbképzésben részesítjük az technológia fejlődése (hőszivattyús rendszerek, napelemek, legújabb kondenzációs kazánok stb.), ill. a jogszabályi változások miatt is (F-gáz vizsga klímásoknak). Ha ezt nem tennénk nem lennénk jogosultak bizonyos rendszerek üzemeltetésére!
3. A hiba felismerés, probléma megoldás egy részben csak ismeretanyag kérdése (kb. 25%) a többi tapasztalat szerzés kérdése! Ezért kell idő az új pályakezdők betanítására!
4. Gázolaj: valamennyi cégautó tankolókártyával ellátott, mely tankoláskor rögzítik a kilométer-óraállást, tehát ezzel csalni nem lehet. Pontosan tudjuk ugyanis, hogy mennyit fogyaszt a gépjármű. A gps. eddig azért nem volt érdekes, mivel a cégtelefonokra van flottakövetés beállítva (azaz akkor is tudom hol van az illető 100-300 méteres körzetben ha nem autót használ)!
5. Állandó költségeket nehezen tudnám tovább csökkenteni. A könyvelést magam végzem (van mérlegképes könyvelőim, illetve pénzügyi diplomám) csak a bérszámfejtés, könyvvizsgálat van kiadva. A rezsi költségek (áram, telefon, internet, gáz, telephely fenntartás, közművek stb.)szintén nem igazán tőlem függnek. Bérleti díjunk nincs 2010 óta (saját telephelyet vettünk) de a hitel-törlesztő részletek (kamat+tőke) jelenleg még majdnem annyi (picit csökkent), mint 2010-ben amikor még béreltük a telephelyet. Itt szerintem nincs mozgástér már.

Az 55 éves munkavállaló ha tényleg egy emberi roncs szellemi és fizikai értelemben ahogyan leírtad (persze mindegyik nem ilyen), akkor nem tud a munkaerő-piacra visszakerülni (legalábbis a szakmájában).
A GYES visszaállítása 3 évre a foglakoztatásban nem játszik (az aktivitásban igen, abban igazad van), ugyanis a munkáltatónál állományban marad a kismama!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laurea, 2012.07.05 23:48

@rigolya: épp ezét elég a start bónusz kedvezmény

mindössze 3 hónap álláskeresőként történő nyilvántartás elegendő hozzá és 1 évig nem fizet járulékot a munkáltató

ha stabilan így maradna, akkor talán lenne mozgás a munkanélküliek és a munkavállalók között, és nem lenne tartós munkanélküliség

jelenleg negatív szociális hozzájárulási adó is létezik (start extra és start plusz)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.05 23:37

@laurea: Egy egyetemen 85%, egy középiskolában 80% a bérköltség aránya. A Renault-Dacia gyárban nyilván nagyobb a bérköltség aránya, mint egy 24/7-ben termelő, agyonautomatizált Toyota gyárban. S akkor egy kisszériás, kézzel gyártó autógyár példáját nem is néztük. Szóval erősen függ a tevékenység jellegétől, a technológiai költségektől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.05 23:32

@laurea: A magyar foglalkoztatottsági ráta 56,7% 2012 első negyedévében:
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog21205.pdf
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.05 23:27

@SzaszaG: Nemzetközi ökonómia - Munkaerőpiac. Ajánlom azt a fogalmat is, mint Philips-görbe és a munkanélküliség hiszterézise.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html