Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdasági helyzetben, és lefekteti fenntartható fejlődés alapjait az országban - állapodott meg csütörtök esti washingtoni találkozóján Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

A magyar fél által kiadott közlemény szerint - amelyet az MTI idéz - Fellegi Tamás megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét amellett, hogy ezeket a célkitűzéseket megvalósítsa egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében. A miniszter hangoztatta az időtényező fontosságát, s rámutatott, hogy Magyarország az EU tagállama, s minden IMF-programról folytatott megbeszélésről egyeztetnie kell az unió vezetésével, ezért a magyar delegáció hamarosan megbeszélést folytat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal is.
A tárca nélküli miniszter kifejezte a magyar kormány készségét arra, hogy megvitassa a részt vevő felek valamennyi felmerülő aggályát.

Christine Lagarde IMF-vezérigazgató közleményében rámutatott, hogy  "rámutattam, hogy a Nemzetközi Valutaalap, mielőtt eldönti, hogy mikor kezdi el a tárgyalásokat egy készenléti megállapodásról és hogy elkezdi-e őket, szükségesnek tartja, hogy olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából" - hangzott az IMF-vezérigazgatónak a tárgyalásokról kiadott nyilatkozata.

A megbeszélésen részt vett Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szapáry György washingtoni nagykövet.

Barosso is üzent Orbánnak

Eközben kemény hangon üzent a magyar kormánynak csütörtökön Koppenhágában José Manuel Barosso. Az Európai Bizottság elnöke az Index beszámolója szerint a dán uniós elnökség évadnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre foglalkozott Magyarországgal.

Mint mondta, elégedettséggel tölt el az a bejelentés, miszerint a magyar kormány kész módosítani a jogszabályokat, ha azok a Bizottság vizsgálata szerint ellentétben állnak az uniós jogszabályokkal és értékekkel. A Bizottság a kifogásolt jogszabályok (jegybanktörvény, a bírók nyugdíjazásának előrehozatala és az ombudsman idő előtti leváltása) értékelését a napokban véglegesíti, majd január 17-én nyilvánosságra hozza álláspontját.

Sejtetni engedi a végeredményt Barrosónak az a kijelentése, hogy az Európai Unió végrehajtó szerve minden hatalmát felhasználja annak érdekében, hogy Magyarország igazodjon az EU elveihez és értékeihez. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Bizottság bíróságként járhat el, és már régebb óta figyelemmel kíséri a magyarországi jogalkotást. A kifogásait két levélben ő maga is megírta decemberben, arra kérve Orbán Viktort, hogy ebben a formában ne fogadják el a törvényeket, de sajnos erre a magyar kormány nem volt tekintettel.