Kéménye van? Ön is veszélybe kerülhet

A kéményseprő-ipari szervezetek az iparági szakszervezetekkel egyetértésben elutasítják a kémények ellenőrzésének ritkítását, a biztonsági szint csökkentését, egyben üdvözlik a 2016. júniusi 2-i Kormányinfón elhangzott célt, miszerint az otthonok biztonsága érdekében a kormány biztosítani kívánja a kéményseprést a szakmailag indokolt gyakorisággal, térítésmentesen - közölték az érdekképviseletek közös közleményben.
MTI, 2016. június 6. hétfő, 15:51
Fotó: Reuters

Közleményükben a szakmai szervezetek arra kérik a kormányt, hogy vizsgálja felül eddigi álláspontját, mivel a Belügyminisztérium javaslata a biztonsági szint drasztikus csökkentését jelentené.

A kéményseprő-ipari szolgáltatás szakmai szabályait meghatározó BM rendelettervezet szerint a gáztüzelésű kéményeket a jelenlegi évi egyszeri helyett 2016. július 1-jétől csak kétévente kellene ellenőrizni. A rossz állapotú hazai kéményállomány mellett az ellenőrzésének ritkítása családok ezreit veszélyezteti. A jogszabályváltozás hatására a szén-monoxid mérgezéses balesetek és lakástüzek száma a sokszorosára fog nőni.

A Fővárosi Önkormányzat mellett a budapestiek is ellenzik a kéményellenőrzések csökkentését - hívják fel a figyelmet, kiemelve, hogy a hazai kéményállomány közel egynegyedét adó Budapesten végzett reprezentatív kutatás szerint a lakosság 84 százaléka véli úgy, hogy a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése.  válaszadók 20 százaléka nemhogy ritkítaná a jelenlegi éves ellenőrzést, hanem évi kétszeri ellenőrzést tartana kívánatosnak. A megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ellenőrzések ritkítása negatív hatással lesz az életveszélyes helyzetek feltárására, köztük a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.

Az élet- és vagyonbiztonság érdekében a kéményseprő-ipari szervezetek továbbra is nyitottak a konzultációra a kormánnyal, bízva abban, hogy nem kell olyan eszközökhöz nyúlniuk, mint a korábban bejelentett népszavazás, mely célul tűzte ki, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti ingyenes kéményellenőrzést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.06.06 20:37

Kéményem van, és pucolom gyerekkorom óta. Nagyapám megtanította. A kiégetést is.
Mivel kötelező, a cuci jön, fizetünk, kotor egy látszatot gyorsan, vagy nem, oszt megy tovább.
Mi meg amikor észrevettük a huzaton, hogy nem a legjobb, akkor pucoltuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.06.06 18:47

@aszora:

így van..aki meg ezt nem fizeti meg, vagy nem tudja megfizetni, dögöljön meg..
így gondoltad?
jó ez az állami, pont 50%-os szolgáltatáscsökkenés
arról nem is beszélve, hogy már a legtöbben nem is kéményseprők, akik kijönnek, csak valami gyorstalpalón hallottak valamit erről
klassz, most aztán biztonságban érezzük magunkat, tényleg érdemes volt hazavágni ezt is
ingyen van ez, de legalább a szokásos állami szart kapsz
mellesleg: kérte valaki ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aszora, 2016.06.06 16:49

Nem értem mi a probléma. Ha valaki gyakrabban szeretne ellenőrzést, akkor kihívhatja a kéményseprőket évente akárhányszor is, gondolom kimennek. A rendelet csak a minimum kötelező gyakoriságot csökkenti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html