Keményen kritizálta Matolcsyékat az ECB

Az Európai Központi Bank (ECB) a MARK Zrt. finanszírozásának módjával és az MNB működéésvel kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg - írja a hvg.hu.
Szász Péter, 2017. április 10. hétfő, 22:30
Fotó: Napi.hu

Sérti Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő zártkörű részvénytársaság (MARK Zrt.) finanszírozásának módja az uniós szabályokat - állapította meg éves jelentésében az ECB. Az "eszközkezelő vállalat Magyar Nemzeti Bank általi megalapítása és finanszírozása a monetáris finanszírozás tilalmának olyan megsértése, amelynek megszüntetése szükséges" - áll a frankfurti szervezet éves jelentésében, amelyet éppen azon a napon adtak ki, amikor a Matolcsy György vezette testület bejelentette: egy csehországi székhelyű követeléskezelő szlovák leányvállalatával tárgyal a "rossz bank" eladásáról - olvasható a portálon.

Az ECB éves jelentésében nem ez az egyetlen kemény kritika a magyar jegybankkal kapcsolatban. A frankfurti testület az uniós szabályok szerint a jegybankok felügyelő szerve, amely a Matolcsy György vezette MNB-vel kapcsolatban évről évre megállapítja: olyan programokban vesz részt, amelyek nem csak nem kötődnek feladatához, de potenciálisan szemben állnak vele.

Az ECB ide sorolja például az MNB ingatlanvásárlásait, az alapítványok működtetését - ezen belül is azt, hogy az alapítványok eszközeik jó részét állampapírban tartják.

Továbbra is gond van a PSZÁF korábbi alkalmazottainak átvételével, a műkincsek vásárlására milliárdokat költő Értéktár programmal, de azt is kifogásolják, amelyik az állampapír vásárlását népszerűsíti.

Az EKB továbbra is figyelemmel követi a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonát a Budapesti Értéktőzsdében, mivel ez még mindig úgy tekinthető, hogy monetáris finanszírozási aggodalmakra ad alkalmat - idézi a hvg.hu az ECB-t.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2017.04.11 02:59

Ejnye ez a Soros-Brüsszel és most már Frankfurt nem hagyja nyugodtan lopni a maffiát....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html