Keményen nekimehet Merkel Orbánnak - mi lesz Magyarország EU-tagságával?

Angela Merkel kancellár elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyja az Európa Bíróság döntését a menekültkvóták ügyében. Egy lapinterjúban még arra a kérdésre is válaszolt, hogy emiatt ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 12. kedd, 09:35
Fotó: Reuters

Angela Merkel német kancellár azt várja a magyar kormánytól, hogy sürgősen hajtsa végre az Európai Bíróság döntését a menekültek európai uniós elosztásának ügyében - írja egy kedden megjelent interjúra hivatkozva a Reuters. A vita előzménye, hogy Budapest és Pozsony a bíróságon támadta meg a 2015-ben Görögországban és Olaszországban rekedt menekültek szétosztásáról hozott uniós döntést.

Ennek értelmében Magyarországnak nem egészen 1300 bevándorló menekültkérelmét kellene elbírálnia, hogy azután a pozitív választ kapó bevándorlók abba az EU-s országba távozzanak, amelyikbe akarnak. A bíróság úgy találta, hogy az EU legitim döntést hozott a menekültek elosztásáról, amelyet Szlovákiának és Magyarországnak is tiszteletben kell tartania.

Nem fog menni

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az Európai Bíróság döntésére reagálva kijelentette, hogy nem változtatja meg álláspontját az ügyben, azaz a budapesti kormány továbbra sem hajlandó menekülteket befogadni - kérelmük elbírálásáig sem - kötelező kvóták alapján. A Berliner Zeitungban kedden megjelent interjúja szerint Merkel viszont Orbán álláspontját utasítja el.

A két hét múlva esedékes parlamenti választásra készülő kancellár szerint Magyarországnak végre kell hajtania a bíróság döntését. Elfogadhatatlan, hogy egy kormány az Európai Bíróság vele kapcsolatos határozatára azt mondja, hogy nem érdekli - fejtegette Németország vezetője, akinek feltették a kérdést, hogy szerinte emiatt Magyarországnak el kellene-e hagyni az Európai Uniót.

Merkel a tőle megszokott óvatossággal válaszolt. Eszerint az ügy Európa működésének egyik legalapvetőbb kérdését érinti, mivel az ő értelmezése szerint Európa olyan térsége a világnak, ahol a jog uralma érvényesül, nem pedig egyes emberek, országok uralma mások felett. Ezért erről a dologról beszélniük kell a résztvevőknek az Európai Tanács októberi csúcstalálkozóján.

Ez a testület az EU tagállamainak legfelsőbb döntéshozó szervezete, tagjai a tagországok állam- és kormányfői attól függően, hogy elnöki vagy parlamenti rendszer jelöli-e ki a legfőbb vezetőiket.

A bevándorlási válság 2015-ös csúcspontja óta gyengült, ami enyhítette az európai országok politikai elitjére nehezedő válságkezelési kényszert - emlékeztet a Reuters. Ez még az olyan nacionalista politikusokra is igaz, mint Orbán, aki belpolitikai hasznot húz kemény bevándorlóellenességéből a 2018. tavaszi választások előtt.

Valamit valaimért

Merkel azonban néhány napon belül másodszor foglalt állást a migráció ügyében. A hét végén arról beszélt, hogy optimista az ezzel kapcsolatos vita kimenetelét illetően. A nézeteltérések hamarosan rendezhetők az EU-ban - jelentette ki.

Talán arra célzott, amiről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung számolt be. Eszerint a tagországok megbeszéléseket folytatnak a bevándorlók elosztásáról és állítólag egy elég egyszerű kompromisszum látszik kibontakozni. Eszerint kapcsolatot kell kialakítani aközött, hogy egyes országok mennyire készek befogadni menekülteket, és aközött, hogy mennyi pénzhez juthatnak az EU közös büdzséjéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.09.12 19:09

@terabit:
1., "Én úgy emlékszem a 22 millió román bevándorló miatt rettegtetek."
Azok nem mi voltunk, hanem az mszp egyes politikusai, akik nem mertek úgy fogalmazni, hogy a kinti magyarok.
2., "10 évvel ezelőtt már nem volt KMK, dehát a demencia nagy úr."
Megint feleslegesen és ostoba módon böfögtél bele, mivel akinek válaszoltam, a törölt HSZ-ére, az azt írta, hogy ő Kádár miatt ment ki. Vagyis akkor még volt a KMK, te felesleges okoska.
A másik, hogy én nem kaptam segílyt, sőt a tetű Bokros majdnem elvette a családi pótlékot is, amikor épp kaptunk valami alamizsnát csp néven. Most jóval többet kapnak. Talán te is a CSOK-ra hajtasz?
3., A qrvaországot nem írnám, ha nem azt csináltak volna belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.12 18:40

@tarosPifta:
1."Ezért volt december 5-e, hogy az ilyen drogos Hollandiába disszidált senkiházikat kizárjuk a szavazásból. "
Én úgy emlékszem a 22 millió román bevándorló miatt rettegtetek.

2. "aki mások által megtermelt pénzből, segélyért kuncsorgó aljanépe vagy. "
Ez az eddig megnyilvánulásaid alapján inkább rádillik.

3. "Az ilyen gané alakok anno nem a rendszer elöl menekültek, hanem KMK-ká miatt."
10 évvel ezelőtt már nem volt KMK, dehát a demencia nagy úr.

4. Maradjunk annyiban az ilyen gané alakok, állandóan olyanokat írnak hogy "kurvaország", meg mint amit most és korábban bármikor összehoztál. Valószínűleg ő 10 év holland tartózkodás után is magyarabb maradt, mint ami te valaha voltál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.09.12 18:29

@Miserables3:
Te hazátlan disszidens!
Milyen alapon szórakozol a Magyarországon lakó, a magyar politika ellenére itt nyomorgó, keményen dolgozó polgárokkal?
Ezért volt december 5-e, hogy az ilyen drogos Hollandiába disszidált senkiházikat kizárjuk a szavazásból.
Ahogy írtad, bejártad fél Európát, mert egy link csavargó vagy, aki mások által megtermelt pénzből, segélyért kuncsorgó aljanépe vagy.
A véleményed nem mérvadó számomra.
Az ilyen gané alakok anno nem a rendszer elöl menekültek, hanem KMK-ká miatt.
Nem akart dolgozni, viszont követelődzött.
Most is tele vagyunk ilyenekkel, csak az a munkakörük, hogy képviselők. Aztán vannak még az integrálandók.
Ez az ország akkor áll lábra, ha ezek a mocsodékok nem kapják meg a nép támogatását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.12 18:26

@Hun Atilla:
Nagyon el vagytok tévedve. Az EU határozatok semmibe vétele azt is jelenti, hogy kifelé! A többi a jogászok dolga....
Mi lesz ha a támogatásokat vissza kell fizetni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hun Atilla, 2017.09.12 18:11

A menekült státuszt nem az unió határizza meg hanem tagországi döntés.
A schengeni előírások pedig minden tagországa vonatkoznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html