Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatal szakemberei az M3-as autópályán állítottak meg egy teherautót, amelyben 10 tonna káposztát találtak. Ebből 8 tonnának sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben - adta hírül a hivatal.

Mivel a nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A tételeket egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

A hivatal egy egri forgalmazónál úgynevezett CMS-igazolás nélküli lengyel burgonyát talált. Ezeknél fennáll annak a veszélye, hogy baktériumos gyűrűs rothadást okozó karantén károsítóval fertőzöttek. Mivel a NÉBIH laboratóriuma ki is mutatta a baktériumot, krumplikat elégették.

Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, s e tételek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Emiatt a NÉBIH kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül hazánkba érkező étkezési burgonya tételeket laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.