A pékárunak nem jó, ha sok nedvesség éri, de nem szabad hagyni kiszáradni sem és a penész is nagy ellensége.

Ha friss, ropogós pékárut viszünk haza, akkor otthon vegyük ki a műanyag zacskóból. Ha ugyanis abban hűl ki, akkor a bent ragadó nedvesség penészesedéshez vezet. Hagyjuk a pulton, hogy kihűljön, és csak utána kerüljön a helyére.

Akadnak, akik - főleg a nyári hónapokban - a hűtőszekrényben tárolják a kenyeret. Habár így nem megy olyan hamar tönkre, azért mégsem ajánlatos, mivel hamar elveszítheti a víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Az ideális hőmérséklet a pékáruk számára a 18-22 ⁰C közötti hőmérséklet - írj a hatóság az "Ételt csak okosan" oldalon.

A szeletelt kenyérnél probléma lehet, hogy a "nyitott" felületeken könnyebben megtelepszenek a penészgombák, vagy könnyebben kiszáradhatnak. Ha valamiért félbe kell vágni egy egész kenyeret, mindig a vágott felületével lefelé kell tárolni, így is akadályozva a gyors kiszáradást.

Milyen a jó kenyértartó?

A lényeg, hogy a kenyerünk védett helyen legyen, ám biztosított legyen számára a megfelelő szellőzés. Nem árt, ha a tároló lélegző anyagból van. Legyen a tartónk fából, műanyagból, kerámiából, esetleg fémből, igazából mindegyik anyagnak megvan az előnye és a hátránya is.

A műanyag kenyértartó pont azért nem a legjobb választás, amiért zacskóban sem tároljuk a pékárut. A termék ragacsos lesz, nem bírja sokáig.

A kerámia már jobb választás, mert felveszi a nedvességet. Éppen ezért nem érdemes mázzal bevont tartót választani, még akkor sem, ha ez könnyebben tisztítható.

A fém könnyen tisztítható és esztétikus is, viszont a nedvességet nem szívja fel. Habár kis lyukak vannak általában a tartó hátoldalán, mégis érdemes néha szellőztetni. Fém esetén megeshet, hogy a kenyér átveszi a tartó szagát, ízét. Hogy ezt kivédjük, tartsuk papírzacskóban a kenyeret.

Antibakteriális hatása miatt lehet közkedvelt a fából készült változat. Mivel porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellőzni. Szintén ennek köszönhetően, a pékáruból távozó nedvesség a fa mélyebb rétegeibe jut. Ám ami előny, az gyakran hátrány is: mivel a tartó anyaga felveszi a vízből távozó nedvességet, ám vissza azt már nem engedi, azért a kenyér hamarabb kiszáradhat. Ezt a kiszáradást úgy késleltethetjük, ha a pékárut a pékségben kapott papírzacskóban hagyjuk és úgy tesszük be a tartóba. Ezenkívül a fa tisztítása körülményesebb.