Kényszer hitelpályán a kkv-k

Idén eddig másfélszer több hitelt vettek fel a kis- és középvállalatok, mint tavaly. A legtöbb cég számára a fejlesztés csak hiú ábránd, hiszen kénytelenek elsősorban a napi működést finanszírozni pótlólagos forrásokból - írja a Népszabadság.
NAPI, 2010. szeptember 20. hétfő, 10:24
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a cégek az idei első hét hónapban nettó hiteltörlesztők voltak, tehát több kölcsönt fizettek vissza, mint amennyit felvettek. Ennek tudható be, hogy a vállalatok hitelállománya január és július között 147,5 milliárd forinttal csökkent.

Árnyalja a képet, hogy PSZÁF adatai szerint a kkv-k az idei első félévben 1689 milliárd forintnyi hitelt vettek fel, ez körülbelül másfélszerese a tavalyi értéknek. Ez az érték a teljes hitelállományra nézve 135 milliárd forintos növekedést takar, a tavalyi év végéhez képest. Nem szabad messzemenő következtetést levonni ebből, hiszen az MNB törlesztésre vonatkozó adata mentes az árfolyamhatástól, míg a PSZÁF által kalkulált értékeket befolyásolja a devizaárfolyam alakulása.

Egy biztos, az biztató, hogy a bankok az első félévben több új hitelt nyújtottak a vállalkozásoknak, mint tavaly az első félévben - bár a cégek finanszírozási helyzete nem javult összességében.

A kihelyezett hitelek nagyságából is érdekes következtetések vonhatóak le. A rövid távú kis összegű hitelek elszaporodása arra enged következtetni, hogy a vállalatok leginkább napi működésüket fedezik hitelből, míg a beruházások és az innováció ritkaság számba megy.

HOZZÁSZÓLÁSOK