Az államtitkár szerint  a kormány pontosan látja az egészségügy emberi erőforrás helyzetét, és mint fogalmazott, mindenkit arra szeretne biztatni, hogy a jövőjét a magyar egészségügyben képzelje el. Hozzátette, ez nem egy kényszernyugdíjazási viadal, hanem egy lehetőség arra, hogy megfogalmazzák: a nemzeti egészségügyi szolgálatban hány emberrel tudják ellátni a betegeket.

Szócska Miklós kiemelte, mindenki számára ismert probléma, hogy egy traumatológiai osztályon 60 betegre jut egy ápoló, vagy egy hétvégi ügyeletben rezidens látja el a betegeket. Ezért arról szeretnének gondolkodni,  hogy megfelelő létszámban lássák el a feladatokat. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, át kell nézni a foglalkoztatást, letisztítani a foglalkoztatási viszonyokat,  hogy a dolgozók lehetőség szerint egy forrásból kapják az őket motiváló javadalmazást.

Leszögezte, egyértelművé tették az egyeztetésen, hogy a nyugdíj mellett dolgozó kollégák jövedelme nem fog csökkenni. Az államtitkár elmondta, az egyeztetésen megállapodtak a létszámadatok pontosításáról is. Úgy vélte,  mintegy 6-7 ezer közötti munkavállalót érint az új szabályozás, ők szervezett formában folyamodhatnak a felmentésért.

Az eljárást egységes rendszerben fogják kezelni, ennek részleteit később egyeztetik. Arra a kérdésre, hogy vajon összességében hogy alakul a jövőben a foglalkoztatottak létszáma, az államtitkár úgy válaszolt, úgy látják, hogy a kelleténél kevesebb az orvos és arányaiban még nagyobb a szakdolgozói hiány, s az emberi erőforrás stratégiai intézkedésnek nem az a célja, hogy kevesebben ember dolgozzon az egészségügyben.

A nyugdíjba menők státuszának betöltéséről is később születik egy az ágazati sajátosságokat figyelembe vevő jogszabály, amelynek az előkészítését megkezdték. Mint hangsúlyozta, ebben az esetben is az lesz a döntő, hogy az egészségügyben hány emberre van szükség működéshez.