Képviselői indítványként nyújthatják be a választási eljárás módosításáról szóló javaslatot

Képviselői indítványként nyújthatják be az előzetes regisztráció bevezetéséről szóló javaslatot; erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.
MTI, 2012. augusztus 22. szerda, 08:41
Fotó: Napi.hu

"Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan képviselői indítvány lesz, akár többen is adják be, amely az Országgyűlés működésére, illetve az Országgyűlés megválasztására vonatkozik, következésképpen nem kormányindítványként, hanem képviselői indítványként fog bekerülni" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Arra a kérdésre, hogy a kormány kér-e majd előzetes normakontrollt az ügyben, Navracsics Tibor azt mondta: ha ilyen döntés születik, akkor minden további nélkül. "Rajtam nem fog múlni" - jegyezte meg. A miniszter fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a politikailag vagy pártpolitikailag érzékeny témákban a miniszterelnök tudatos döntése alapján "hátrébb lép", nem dönt politikai kérdésekben, hanem a kodifikációt végzi.

"Ami elkészül a választási eljárással kapcsolatban, az a politikai döntéshozó testületek elé kerül, részben a Fidesz elnöksége, részben a pedig a parlament és már pártok is meg fogják vitatni, mi azt fogjuk kodifikálni, amely a többségi akarat lesz" - közölte. Navracsics Tibor arra a felvetésre, nem tart-e attól, hogy az előzetes regisztráció miatti alacsony részvétel okán csökken a következő kormány legitimációja, azt mondta: egyrészt nem biztos abban, hogy kevesebben szavaznak majd, másrészt pedig szerinte a legitimáció "nem darabszámtól függ". Úgy értékelte, hogy egy 36 százalékkal vagy 51 százalékkal megválasztott kormány hatásköre, legitimációja nem kisebb, mint egy 80 százalékkal megválasztotté. "Erre ugyan hivatkoznak politikusok, mert van benne valami, a közhangulat, a népszerűség (...) de a demokrácia szempontjából azonos a legitimáció" - jelentette ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.08.22 09:37

A profeta szoljon beloletek!

Sokat javulhatna az orszag, ha az osszes szdsz, mdf, mszp, fidesz politikus eltunne vegleg a politikai eletbol a partjukkal egyutt. A jobbikot azert nem soroltam kozejuk, mert meg nem tudni, hogy a hatalommal mit kezdenenek. Kene 3-4 uj part akik tiszta lappal indulhatnak es az orszag erdekeit tartjak szem elott. Edes alom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csont, 2012.08.22 09:25

Nem hazudtolják meg magukat. Továbbra is megy az erő, sunyi politika. Amit ebben a kormányzati ciklusban műveltek a demokrácia égisze alatt, arra mindenki hosszú ideig emlékezni fog. Meg fogjátok csinálni fiúk! És remélem eltűntök, mint anno az SZDSZ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2012.08.22 08:52

Mennyire kétségbeesetten próbálkoznak!Pedig semmi nem segít rajtuk 2014-ben.A nép ítéletet fog mondani.Na meg utána a bírók is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html