Kérdés-válasz a magyar nyugdíjakról - mikor, mennyi pénz jár?

A munka világában sokunkban - legyünk épp pályakezdők vagy régi motorosok - számos kérdés merül fel a nyugdíjjal kapcsolatban. A fontosabb tudnivalókat a D.A.S. Jogszervíz szedte össze.
Napi.hu, 2014. december 13. szombat, 10:51
Fotó: Reuters

Milyen típusú nyugdíjak léteznek?

Különbséget tehetünk a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátás között. A saját jogú nyugellátás az öregségi nyugdíj és a rehabilitációs járadék, míg a hozzátartozói nyugellátást az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj, a baleseti hozzátartozói nyugellátás és az özvegyi járadék jelenti.

Ki jogosult öregségi nyugdíjra?

A jogosultság feltétele nemtől függetlenül a törvény által előírt életkor betöltése. Ez jelenleg sávosan van meghatározva: az 1952 előtt születetteknél a 62. életév, míg az 1957-ben vagy az után születetteknél a 65. életév a mérföldkő. A kettő között születetteknél születési évenként eltérő feltételeket támaszt a jogszabály.

Ki jogosult teljes-, illetve résznyugdíjra?

Teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik, valamint azon a napon, amelytől a nyugdíjat megállapították nem áll biztosítással járó jogviszonyban. A résznyugdíjhoz 15 év szolgálati idő szükséges a másik két feltétel fennállása mellett.

A megkívánt szolgálati idő hosszán túl azonban lényeges különbség mutatkozik a két ellátás között a megállapított nyugdíj összegében is, amire mindenképp érdemes figyelnünk!

A nőket megilleti-e bármilyen kedvezmény?

Öregségi teljes nyugdíjra jogosult életkorától függetlenül az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, ha azon a napon, melytől kezdve az öregségi teljes nyugdíjat megállapították, biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Fontos, hogy itt jogosultsági időről és nem szolgálati időről rendelkezik a törvény. Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő is.

Mitől függ a nyugdíj összege?

A nyugdíj összegét a megszerzett szolgálati idő hossza és az alapját képező havi átlagkereset nagysága határozza meg.

Lehet-e a már megállapított nyugdíj összegét növelni?

Igen, a saját jogú nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt is, ha valakinek az ellátása szünetel - nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján növelni kell.

Lehet nyugdíj mellett munkát végezni?

Igen, lehet. A saját jogú nyugellátás mellett folytatott kereső tevékenység időtartama azonban szolgálati időként nem vehető figyelembe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.12.13 15:52

A cikk szerzője vagy nem ismeri a szomorú tényeket vagy csúsztat.
A nyugdíjak összegére a nyugdíjba vonúlás évének van a legnagyobb hatása,köszönhetően az EGOISTA politikusoknak. Az éves kereseteket egy VALORIZÁCIÓS szorzóval felsorozzák és utána egy DEGRESSZÓS táblázatba illesztik. Ezt a két dolgot a hozzá nem értő MATEMATIKAI ANALFABÉTÁK állapítják meg amelynek hatására sikerűlt létre hozni Magyarországon a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszerét.
A második Orbán kormány idején megállapított öregségi nyugdíj átlagok kereseti sávtól függően 20-70%-al magasabbak az első Orbán kormány idején megállapított EMELT öregségi nyugdíj átlagtól. A 2002 es degressziós táblázat szerint 80 000 ft számított 100%-ig nyugdíj alapnak és a 183 001 ft feletti résznek pedig a 20%-a ,míg 2013-ban 372 000 ft számított 100 %ig és a 421 000 ft feletti résznek pedig a 80%-a ez hozta létre a vérlázító igazságtalanságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2014.12.13 12:58

Egy kérdésre viszont nem ad választ a cikk. Mennyi is (lesz) az az annyi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html