Kérdés Washingtonból: Észhez térhet-e Orbán Viktor?

Orbán Viktor magyar miniszterelnökön áll, hogy hallgatva az amerikai bírálatokra változtat-e politikáján vagy sem. Legalábbis egyelőre ez a helyzet - állítja az USA-ban megjelent cikkében a volt washingtoni magyar nagykövet.
Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 17:26

A diktatúrák ragályosan terjednek és sokszor csendben, feltűnés nélkül alakulnak ki - adja meg cikke felütését Simonyi András, Magyarország volt amerikai nagykövete, jelenleg a Center for Transatlantic Relations igazgatója a washingtoni The Hill politikai portálon megjelent cikkében. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki valaha Kelet-Európa liberális fenegyereke volt, szerelembe esett Vlagyimir Putyin orosz államfővel - folytatódik a szöveg.

Ezzel nem is lenne baj, ha nem jelentené azt, hogy elfogadja Putyin antidemokratikus, Nyugat-, Európa- és Amerika-ellenes világlátását. Orbán keményen dolgozik azon, hogy Magyarországot - a régió egykoron legliberálisabb, leginkább Nyugat-barát országát - illiberális állammá tegye.

A legjobb családokban is előfordul, hogy a gyermekek eltévelyednek. Ez történt Magyarországgal, a nyugati államközösség tagjával is. Hányszor hallunk olyan gyerekekről, akik mások akarnak lenni, mint a szüleik, ám azok mégsem hagyják magukra őket. A fegyelmező eszközök és az érvelés vegyítésével igyekeznek rávezetni csemetéiket arra, hogy megértsék: az ő szeretetüknél nem kaphatnak többet másoktól.

Atyai eligazítás

Magyarországot sem szabad magára hagyni és Orbánnak szüksége van egy kevés szigorú szülői szeretetre - véli Simonyi. Ezután összefoglalja mi történik Magyarországon. Az ország visszafordul az 1989-ben elhagyott egypártrendszer felé, illiberális elemekkel, államkapitalizmussal, tágra nyitva a kapukat a korrupció előtt. A demokratikus intézményeket kiürítették, a civil szerveződéseket korlátozzák, oligarchikus rendszert vezetnek be, a törvényeket eltorzítják annak érdekében, hogy egy párt hatalmának hosszú távú fenntartását biztosítsák.

Orbán pártja és az állam megkérdőjelezhetetlen vezetője, utánozva Putyin Oroszországát. Az ellenzéknek nem volt esélye az idei választásokon, mivel az amúgy is gyenge párokat inkorrekt versenyre késztették az 2010 után kreált szabályok. És ez egy NATO- és EU-tagállamban történik meg.

Nagy a csábítás, hogy demokrácia nehézségeit az illiberális modell bevezetésével próbálják gyógyítani, ám ez csak felfedi azokat a személyes ambíciókat, amelyek célja az ellenőrizetlen hatalom kiépítése. Magyarország ma már példa arra, hogy a demokrácia fennmaradását Európában sem lehet magától értetődőnek tekinteni.

Figyelmeztetés

Orbán nagyot téved, ha azt hiszi, hogy országa nyertese lehet a Nyugat és a Kelet ellentétének, akárcsak Ausztria a hidegháború idején. Az USA végül felismerte, mi a tét, ami kiderült Bill Clinton volt államfő, Barack Obama elnök megjegyzéseiből, majd a külügyminisztérium egyik államtitkárának üzenetéből és végül a korrupt magyar tisztviselők kitiltásából. Az EU egyelőre késlekedik követni ezt az utat - sokkal több várható el ezen a téren Németországtól.

Orbán Viktornak megvan a lehetősége arra, hogy hátat fordítson jelenlegi politikájának. Bár azt nem várhatjuk tőle, hogy olyan nyugati értelemben vett liberális legyen, mint amilyen 20 éve volt, ám országa alapvető érdekeit azért felismerheti. Visszafordulhat vagy folytathatja útját abba a zsákutcába, ahova bement. Ha az utóbbit választja, akkor súlyos gondokat fog okozni Magyarországnak, a kelet-közép-európai régiónak és az atlanti közösségnek.

Végül úgy járhat, mint sokan mások előtte, akik az autoritáriánus hatalomgyakorlás útjára léptek. A magyarok, ahogy azt a történelmük során bizonyították, megmozdulhatnak, dühödten a hatalom ellen fordulhatnak. A múlt heti több tízezres tüntetés az internetadó ellen a világsajtó címlapjaira került. Ez a megmozdulás figyelmeztetés volt - véli Simonyi.

Észhez térhet-e a magyar kormányfő? Rajta múlik. Egyelőre - zárul a cikk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.11.05 18:14

@unortodox: " nagy béremelések lesznek 2018-ig ..,meg adókedvezmények .."

Meg toronyóra lánccal:))
Ki és miből fog bért emelni, és kinek a kárára?
Továbbá miből lesz adókedvezmény, hiszen az 1 kulcsos ütötte lyukat sem bírták mind a mai napig befoltozni! Azért kellenek az újabbnál újabb adók...
Ez úgy lesz igaz, mint az egy számjegyű jóslatod!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.05 18:00

@Abbe: A 2/3-os győzelemmel kiváló dolgokat lehetett volna csinálni,de ehhez orbi kevés!..

..nagy béremelések lesznek 2018-ig ...,meg adókedvezmények ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.11.05 17:55

@ZalanIvan: Tudna egy újban gondolkodni? Egy hitelesebbe. Még ha most nem is látszik ilyen a politikai palettán.

Persze , hogy tudnék , és rajtam kívűl sokan mások is tudnának újban gondolkodni.
De???
Ahogy írod ilyen nincs , nem látszik a politikai palettán, egy hiteles politikai erő.
A jobbikot sem tartom annak.
Mint már többször leírtam, választék van , kevésbé rossz , rossz, nagyon rossz, alternatíva nincs.
A mai helyzetért az ellenzéki pártok tartoznak a legnagyobb felelőséggel. Miket nem mondok,,, nincs is ellenzék,, ami nagy baj.
Egymással acsarkodó gyülevész hordák uralják a magyar politikai életet, marakodnak a még meglévő koncon.
Ez van 2014 -ben és ki tudja még meddig!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.11.05 16:48

@kartacs: A megoldás tehát: vissza 1796-ba? Orbán is a múltba akar menni, de nem ennyire. A gond csak az, hogy a többiek, a szomszédok, akik nélkül mi sem élhetünk, nem jönnek velünk, ők előre tartanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.11.05 16:42

@kartacs: Az államférfivá válás az nagyon ritkán adatik meg, miként királyból is volt jó egynéhány idióta szociopata.
( ha a házi orvosod,- aki felett még ott van a rendelőintézeti, és kórházi főorvos - eléri a 70 évet elmeorvosi vizsgálatra kötelezett, hogy ne ártson akaratán kívül a betegnek. Egy ország vezethető tébolyultan is...) Mo-on nem igazán volt hitelt érdemlő államférfi Deákot leszámítva, de őt is sokan árulónak tartották...
A mai választék ennél sokkal szegényesebb, nincs "alapanyag"...

A 40-es éveimet tapostam, mikor a rendszerváltás volt. Akkor is azt mondtam, hogy kell még 2-3 emberöltő mire kialakul az élhető kapitalizmus. Még sok lecke van hátra, de szándékosan talán mégsem kellene megbuknunk a kapitálizmus iskolájában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html