Mint a szakállamtitkár kifejtette, a magyar kórházaknak rövidesen válaszolni kell arra a kérdésre, hogy milyen értékesíthető termékeik vannak. Ezeket az államtitkárság felméri, s azokat, amelyek kis fejlesztéssel piacképessé tehetők, el is kezdi értékesíteni, még az akkreditációs rendszer kidolgozását megelőzően.

Szócska szerint megvannak az alapok, van olyan gyógyközpontunk, amibe érdemes beruházni, rendelkezünk piacképes gyógyító és rehabilitációs szaktudással, kultúrával, s ezeket úgy kell értékesíteni, hogy ne vonjuk el a magyar állampolgárok elől a kapacitásokat, mert az Oep forrásokat nem használhatjuk egészsségturisztikai célokra. Ebben az október 25-e óta hatályos, a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló uniós irányelv sem hoz áttörést, az ugyanis az esélyegyenlőségről szól és nem az egészségturizmus fellendítéséről.

Egészségpolitikától a kórház üzemeltetésig

Kontrollált fejlesztői tőkebevonásra van lehetőség, s minden magánszereplő kezdeményezését igyekeznek támogatni - fogalmazott az államtitkár, aki a betegbiztonság színvonalának emelését alapkérdésnek nevezte. Mint elmondta, nagyon sok érdekes partnerség alakul a piaci szerepőkkel, s vannak olyan országok,  amelyeknek ajánlatot tettek a gyógyturisztikai kapacitások fejlesztésre. Az államtitkár kiemelte: a  közel-keleti, déli, dél-kelet-ázsiai országokból az érdeklődés az egészségügy teljes skálájára kiterjed, az egészségpolitikai rendszerünktől kezdve  addig, hogy vegyük át egy kórházi osztály üzemeltetését.

Úgy vélte, a magyar egészségügyi adatbázis kincs, a különböző adatbázisok összekapcsolása révén Magyarország öt éven belül kutatási célországgá válhat, ahol láthatóvá tehetők az egyes terápiák populáció szintű hatékonysága. A lehetőségek között említette, hogy a transzplantációban tőlünk keletre, délkeletre, délre nincsenek szakmai műhelyek, s már a jelenlegi kapacitásainkkal is képesek lennénk szívtranszplantációs szolgáltatást nyújtani, s ezen a területen olyan központtá válhatunk, mint amilyen a tüdőtranszplantáció terén Bécs.

Géemkás módon nem megy

Szavai szerint a struktúraváltás eredményeként számos kórházban  - Győrben, Mosonmagyaróváron, Zircen, Kapuváron - célzottan értékesíthető gyógyturisztikai potenciál jelent meg. Szócska szerint azonban azért nem tudunk kellő sebességgel haladni az értékesítésében, mert a legtöbb helyen mindez elkent, géemkás stílusú adalék az alaptevékenységhez, ezért fejleszteni kell a kontrollingot és az üzemeltetés kultúráját, hogy transzparens, megfelelően elszámolható rendszerek működhessenek.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese  egészségturisztikai szempontból az erősségeink közé sorolta a több mint kétezer éves fürdőkultúrát, az ország természeti adottságait, a jó nemzetközi piaci pozíciót, a magyar találmányokat, ugyanakkor a veszélyesnek tartotta a nemzetközi akkreditációk hiányát, a konkurencia dinamikus erősödését és a hiányzó paradigmaváltást, amelynek eredménye lehetne az egészségügy és a turizmus összefogása.

Egyedi kínálat kell

Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettese államitkára az egyedi kínálat és a megfelelő marketing hiányát sorolta a fejlesztendő iparág gyengeségei közé. Mint kiemelte, növelni kellene a minősített gyógyhelyek számát, s komplex módon fejleszteni a fürdő desztinációkat. Fontosan tartotta a gyógyvízek hatásmechanizmusának egyedi kifejtését és propagálását is. A helyettes államtitkár elmondta,  a 2014-2020 közötti időszakban erre a területre 250 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás és 50 milliárdnyi forintnyi forrás pénzügyi eszköz formájában áll majd rendelkezésre.