Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NVB szerint az üzemanyagokkal kapcsolatos népszavazási kérdések azért nem hitelesíthetők, mert az alaptörvény által biztosított megkülönböztetés tilalmába ütköznének, ráadásul nem felelnek meg az egyértelműség követelményének.

Bíró Zoltán magánszemélyként négy aláírásgyűjtő ívet nyújtott be. Az Országgyűlés alkosson törvényt, hogy a benzin és a gázolaj nagy- és kiskereskedelmi árrése ne lehessen több literenként tíz forintnál - kezdeményezte a kérdésekben.

Az NVB egyhangú döntéseivel megtagadta a kérdések hitelesítését. A nagykereskedelmi árrésekre vonatkozó kérdéseknél többek között arra hivatkozott, hogy az alaptörvény rögzíti a törvény előtti egyenlőséget és a megkülönböztetés tilalmát, amelyeket a jogi személyek számára is biztosít. Egy érvényes és eredményes népszavazás alapján azonban alkotmányellenes különbségtétel jönne létre a csak nagykereskedelemmel illetve a nagy- és kiskereskedelemmel is foglalkozók között, a szabályozás indokolatlan előnyhöz juttatná az utóbbiakat.

Mindezeken túl az NVB szerint az árrés fogalma nem egzakt, ami kihat a kérdés egyértelműségére.

A kiskereskedelmi árrésre vonatkozó kérdések hitelesítésének megtagadásakor az NVB arra is hivatkozott, hogy azok az adó mértékét érintik, amiről nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB arra is hivatkozott, hogy a kezdeményezések a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvébe ütköznek. Nem egyeztethető össze a népszavazás rendeltetésével a kezdeményező magatartása, aki négy, lényegében azonos kezdeményezést nyújtott be, hogy a bizottság "válassza ki" a megfelelőt - érveltek.