Kéretlenül rontottak rá a csomagküldők a fogyasztókra

A Gazdasági Versenyhivatal csak alig több mint 10 millió forint büntetés rótt ki néhány - az indoklás alapján - totál káoszban működő csomagküldő cégre.
NAPI Online, 2007. november 8. csütörtök, 10:56
Fotó:

A fogyasztók megtévesztése miatt három csomagküldő vállalkozásra összesen 10,5 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - derül ki a szervezet közleményében. Az elmarasztalt társaságok vásárolni nem kívánó ügyfelei csak anyagi áldozatok árán tudták leállítani a meg sem rendelt csomagok kézbesítését.

A GVH egy fogyasztói panasz alapján azért kezdett vizsgálódni, mert két svájci székhelyű csomagküldő cég, az Editions Atlas SA, valamint leányvállalata, a Provea SA a magyar Linea Directa Communications Kft.-n keresztül megtévesztő állításokat közöl az általuk forgalmazott alsóneműkkel, illetve kártyasorozatokkal kapcsolatban. Az árak és a minőség vonatkozásában olyan piacelsőségi állításokat tett, amelyeket nem tudott igazolni; a forgalmazott áruk minőségével kapcsolatban használt "magas/kiváló/rendkívüli" jelzők, illetve az áruk árával kapcsolatban alkalmazott "egyszeri/kivételesen alacsony" jelzők valóságát nem bizonyította; árait olyan "eredeti árhoz/normál árhoz" viszonyította, amelyen ténylegesen soha nem értékesített; árait egy zárójelbe tett "értékhez" viszonyítva azt a látszatot keltette, hogy árai rendkívül kedvezőek; valótlan árkedvezményt ígért, illetve azt a látszatot keltette, hogy kedvezményes áron lehet hozzájutni a termékhez; a valóságnak meg nem felelően teljes körű visszavételt ígért a forgalmazás során.

A GVH a versenytörvénybe ütközőnek találta továbbá, hogy a Provea megrendelés nélkül küld árut; olyan körülményeket teremt, hogy a vásárolni nem kívánó címzettnek kelljen intézkedést tennie az általa meg sem rendelt csomagok küldésének leállítása érdekében, ha ezt nem tenné fizetési felszólításokat kap; a csomagküldés leállítása érdekében teendő intézkedéseket viszont megnehezíti például az ügyfélszolgálat nem megfelelő működése.

Mindezek tükrében igen kevésnek tűnik a 10 millió forintos büntetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csildi, 2007.11.08 16:10

Két nappal ezelőtt kaptam egy fizetési felszólítást a PROVEA cégtől, melyben közölték velem, hgoy 5.360 Ft hátralékom van, azaz megrendelt csomagjaim ellenértéke. ÉN NEM RENDELTEM SEMMIT, NEM KAPTAM SEMMIT. Most még nekem kell elintéznem, hogy hagyjanak békén és felejtsenek. Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy az ilyan cégek CSAK büntetést kapnak és nem pedig egyszerűen felszámolják őket....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html