Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cigicsempészetben a szerb-magyar határszakasz csak a második legnagyobb belépési pont, a legnagyobb forgalom az ukrán-magyar határszakaszon van, ott megy át az áru 80 százaléka, míg a maradék a balkáni útvonalról jön - írta a portál.

Ennek részben az is az oka, hogy a Szerbiából csempészett cigaretta egy kicsivel drágább (1,7 euró körül van 20 szál), mint az Ukrajna felől érkező (1 euró). Ezen kívül a két régió településszerkezete is más: míg az ukrán határ mentén apróbb falvak vannak, addig a szerb határnál elszigetelt tanyák. Utóbbiak ugyan alkalmasak most is a fekete áruk ideiglenes raktározására, de nyilván más lesz a helyzet, ha a csempészeknek a határzár miatt macerásabb lesz a zöldhatárt használni.

Bár léteznek a csempészésre kreatívnál kreatívabb megoldások (például csempészalagutat építeni), a legegyszerűbb valószínűleg az, ha máshol juttatják be az országba a csempészárut, praktikusan Románián keresztül.

A csempészet várhatóan a zöld határról átterelődik a hivatalos határátkelőkre (Röszke, Tompa, Hercegszántó és a kelebiai vasútátkelő) vagy pedig a romániai határátkelőkön, illetve zöld határon lesz nagyobb a csempész-tevékenység, ha a kerítés a szerb szakaszon felépül. Ugyanerre a szakaszra helyeződik majd át az embercsempészet is - derül ki az Index írásából.