Kerítés: És mi lesz a csempészcigivel?

A határkerítés csak akkor lehet hasznos a cigarettacsempészek vagy a menekültek ellen, ha megfelelő műszaki és humán háttérrel van kiegészítve. Kamerákkal és olyan aktív állománnyal, akik bevethetők, ha helyzet van - írta az Index.
Napi.hu, 2015. június 19. péntek, 08:36
Fotó: Napi.hu

A cigicsempészetben a szerb-magyar határszakasz csak a második legnagyobb belépési pont, a legnagyobb forgalom az ukrán-magyar határszakaszon van, ott megy át az áru 80 százaléka, míg a maradék a balkáni útvonalról jön - írta a portál.

Ennek részben az is az oka, hogy a Szerbiából csempészett cigaretta egy kicsivel drágább (1,7 euró körül van 20 szál), mint az Ukrajna felől érkező (1 euró). Ezen kívül a két régió településszerkezete is más: míg az ukrán határ mentén apróbb falvak vannak, addig a szerb határnál elszigetelt tanyák. Utóbbiak ugyan alkalmasak most is a fekete áruk ideiglenes raktározására, de nyilván más lesz a helyzet, ha a csempészeknek a határzár miatt macerásabb lesz a zöldhatárt használni.

Bár léteznek a csempészésre kreatívnál kreatívabb megoldások (például csempészalagutat építeni), a legegyszerűbb valószínűleg az, ha máshol juttatják be az országba a csempészárut, praktikusan Románián keresztül.

A csempészet várhatóan a zöld határról átterelődik a hivatalos határátkelőkre (Röszke, Tompa, Hercegszántó és a kelebiai vasútátkelő) vagy pedig a romániai határátkelőkön, illetve zöld határon lesz nagyobb a csempész-tevékenység, ha a kerítés a szerb szakaszon felépül. Ugyanerre a szakaszra helyeződik majd át az embercsempészet is - derül ki az Index írásából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SirCrusader, 2015.06.19 09:45

@Helianthus: Speciel akkor már rég lehetett volna az Ukrán és Román határhoz telepíteni!!!!

Legalább nem jöttek volna annyian át. És nem lenne csempészet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.19 09:13

Na ugye. Eggyel több ok kerítést építeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html