Fúrt kútja van? Ezt szeretné a Fidesz

A Fidesz azt szeretné, ha tulajdonos- és gazdabarát megoldás érvényesülhetne a fúrt kutak bejelentésénél, ezt szolgálja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás is, amelyet várhatóan december első hetében fogadnak el - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. november 8. csütörtök, 14:58
Fotó: Pixabay

A határidő két évvel, 2020. december 31-ig történő meghosszabbítását a Fidesz és a kormány is támogatja - mondta Font Sándor, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője

A módosítás két év toleranciát jelent az érintettek számára. A jogalkotó feladata még az eljárási rend tisztázása, azaz, hogy mit kell pontosan tenniük 2020. december 31-ig az ilyen kutak tulajdonosainak. A vonatkozó egyeztetéseket megkezdték - mondta.

Font Sándor megjegyezte: tudomásul veszik és értik Áder János, köztársasági elnök felvetéseit, és az Alkotmánybíróság döntését sem hagyhatják figyelmen kívül, ugyanakkor leginkább a gazdák, a fúrt kutak tulajdonosainak érdekeit szeretnék szem előtt tartani.

Az az álláspontjuk, ha bármilyen díjkötelezettséget rónak ki a bejelentéshez kapcsolódva, akkor ezeket a kutakat nem fogják a tulajdonosok bejelenteni, és nem érik el az eredeti cél, hogy megtudják, hány ilyen kút létezik Magyarországon. A legérzékenyebb vízbázisok védelme érdekében erre az információra ugyanakkor a további jogalkotáshoz szükség van.

Amíg az eljárásrendet tisztázó jogszabály nem jelenik meg, addig a tulajdonosoknak semmilyen kötelezettsége nincs. Az eljárási rendet várhatóan a jövő tavaszi jogalkotási időszakban határozzák meg - jelezte Font Sándor.

Az agrártárca október 20-án közölte, hogy meghosszabbítanák a fúrt kutak bejelentésének december 31-ig tartó türelmi idejét az Országgyűlésnek benyújtott kormányjavaslat. A javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság alól, aki 2020. december 31-ig kérelmezi az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítményt.

A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra egyaránt vonatkozik. A legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai uniós vidékfejlesztési pályázatokon is indulhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Balazska0608, 2018.11.09 09:14

Szégyelje magát az a senkiházi Áder. Minden népnyúzó törvényt vakon aláír, de ezt ami az igazságtalanságot lett volna hivatott rendezni (azt hogy nem kell bejelenteni a kutakat) az megfúrta. Idióta amig nem volt közüzemi viz a lakosság 100 %-a nem kevés pénzért csak fúrt kutakból jutott ivovizhez. Nem passzióból dobták ki a sok pénzt a kútfurásért a lakosok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.11.08 15:43

Hahahaha...bejelented aztán majd rádobnak egy órát és fizess. Én tuti nem jelentem be ezeknek a tetveknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html