Tavaszi kerti égetés: már megvan az első halálos áldozat

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet.
Domokos László, 2019. február 24. vasárnap, 15:15
Fotó: Pixabay

A jó idő beköszöntével megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma, már 585 ilyen tűz miatt riasztották a tűzoltókat - mondta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádiónak.

Idén már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésének: Kecskemét külterületén valakinek így kapott lángra a ruhája, és már nem lehetett az illetőn segíteni.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai alapján belterületen a kerti zöldhulladék égetésére csak ott van lehetőség, ahol kifejezetten erre az önkormányzati rendelet engedélyt ad. Ez a rendelet pontosan szabályozza, hogy mely napokon és milyen időszakban szabad a kerti zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában a tevékenység tilos - mondta Dóka Imre.

A tűzgyújtási tilalom minden szabályt felülír, a külterületi zöldhulladék-égetést pedig minden esetben a katasztrófavédelemmel kell egyeztetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.02.24 18:00

@europeer:
A kutyaszar a közterület felügyelők hatásköre, büntethetnek.
A tűzgyújtás sokkal veszélyesebb, tavasszal. Környezetszennyező rákkeltő füstöt produkál, felgyújhatnak más kerteket épületeket és erdőket. Célszerű lenne vele végképp leszámolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.02.24 16:49

"Ez a rendelet pontosan szabályozza, hogy mely napokon és milyen időszakban szabad a kerti zöldhulladékot égetni. "
És ez a rendelet megvéd attól, hogy begyújtsa valaki a ruháját ugye? :-))
Be kell tiltani az égetést, hiszen amúgy is minden tilos ebben az országban.
Tudod bazmeg, ezért van annyi parlagfű, mert régen elégették, és nem maradt belőle semmi.
Kutyát szaratni városban az nem tilos mi? Mert már lépni sem lehet a kutyaszartól, és qrva büdösek a városok a kutyaszartól. Ezért nem büntettek senkit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html