Kertje van? - Készüljön a legrosszabbra

Pár napon belül, a talaj melegedésével egy ütemben megindulhatnak a cserebogarak. Az idén nagy rajzás lesz, most a VI. számú nagy törzs megjelenése várható, amely a legkiterjedtebb területen rajzó hazai cserebogártörzs - írja a szabadföld.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. május 6. szombat, 11:26
Fotó: Pixabay

A májusi cserebogárnak a Kárpát-medencében hét törzse alakult ki. Ezek közül négy négyéves fejlődésű, elterjedési területük a Kárpátok övezetébe esik. Magyarországon az V., a VI. és a VII. törzs található meg, ezek fejlődése hároméves. A májusi cserebogár a sokak által "a" cserebogárként ismert állat - előtte egy kisebb, sárgásabb áprilisi cserebogárral találkozhattunk volna, ha nem lettek volna ilyen hidegek. Vélhetően sok helyen összecsúszik majd e két bogár rajzása - olvasható a portálon.

Az igazi gondot a májusi cserebogár okozza: jól ismert lárvája három évig a talajban a gyökereket rágja el, aztán mostanában a fák lombkoronáját fogják ellepni, s a mostani erős rajzási évben várható, hogy sok fa tetejét tarra is rágják. Kedvencük a kajszi, a málna, de a szilva is ízlik nekik, és meglepetésre a diólevél is lecsúszik a torkukon.

Védekezni nem nagyon lehet ellenük, de leginkább reggel gyéríthető a számukat,

HOZZÁSZÓLÁSOK