A hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. összesen 1362 hektár föld használati jogát nyerte el, 27 pályázaton. A cég fő tulajdonosa Lázár János államtitkár édesanyjának az unokatestvére, Gyapjas Károly, de a zrt.-nek 2001 és 2012 júliusa között maga Lázár is az igazgatósági tagja volt.

Lázár cége kaszált nagyot?

A hvg.hu arról számolt be, hogy Lázár János rokonainak cége több mint 1300 hektár állami földet nyert. A helyzet ennél súlyosabb, ugyanis a vagyonnyilatkozata szerint maga Lázár is tulajdonosa a nagyot kaszáló Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-nek - olvasható az MSZP közleményében.

Ezen felül Lázár János hektáronként 100 ezer forint adómentes földbérleti díjat is zsebre vághat. Ezt az irreálisan magas juttatást szolgálta meg azzal, hogy olcsó állami földhöz juttatta saját magát és rokonait - írja az MSZP.

A belinkelt 2012-es vagyonnyilatkozatban látható, hogy Lázár János 2 százalékos tulajdonosa Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-nek.

A hvg.hu beszámolója szerint a vállalkozás saját jogon 10 pályázattal 295 hektár földbérlethez jutott. De sikeresen pályázott a zrt. érdekeltségébe tartozó Gorzsai Takarmánytermelő Kft., amely 804 hektár földbérletét kapta meg 10 pályázaton, valamint a Gorzsai Paprikatermelő és Értékesítő Szövetkezet, amely 262 hektárral gyarapította a csoport által művelt birtokot, 7 nyertes pályázaton. A trükk azért fontos, mert így külön-külön önálló jogi személyként tudtak pályázni, így egyikük "nyereménye" sem haladja meg a törvényben meghatározott 1200 hektáros plafont.

A területeket Maroslele, Makó, Óföldeák, Földeák körzetében eddig is többségében a hódmezővásárhelyi - egyébként a 3076-os számú tanyát székhelyként megadó - agrárcsoport művelte. A helyieknek eszükbe sem jutott, hogy labdába rúghatnának - olvasható a hvg.hu-n.