Késhegyig menő harc indul a nyugdíjasokért

Továbbra is érdemes lesz belépni a nyugdíjas szövetkezetekbe annak ellenére, hogy megszűntek ennek a munkavállalási formának az adózási előnyei - állítja a Közész alelnöke. Nagy kérdés, hogy miért?
Komócsin Sándor, 2018. november 14. szerda, 08:59
Fotó: Shutterstock

Kedvezőbbé válik a nyugdíjasok foglalkoztatása januártól: munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas után a munkaadónak nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást, a dolgozó nyugdíjasnak pedig egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnie, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le tőle.

Az utóbbi csaknem másfél évben ezek a kedvezmények a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetekre vonatkoztak. A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Közész) alelnöke, Dolgos Attila szerint a változás nem okoz nagy gondot a szövetkezeteknek - derül ki a Világgazdaságnak adott interjújából.

A szövetkezeti tagság rugalmasabb foglalkoztatást kínál a nyugdíjasoknak, mint a munkaviszony, például az időbeosztás terén, és hasznosak a rekreációs célú szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális juttatásai is. A munkaadóknak előny, hogy a szövetkezeti foglalkoztatás nem számít munkaviszonynak, a költségei nem bérjellegű, hanem dologi kiadások - vélte Dolgos.

HOZZÁSZÓLÁSOK