A nemzeti fenntartható fejlesztés stratégiáját a tervezett idei ősz helyett csak jövőre készíti el a kormány, az MFB által kezelendő zöld fejlesztési alapba a következő uniós finanszírozási ciklusig csak évi 100 milliárd forint kerülhet - mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára egy üzleti fórumon csütörtökön Budapesten.

A fenntartható fejlődést pártoló nemzeti üzleti tanácsok közös szervezete, a WBCSD most elkészült Vision 2050 című jelentésének ismertetésén az államtitkár kitért arra is, hogy 2013 elejére a magyar energiatermelést új szabályok közé kell helyezni, hogy előnyt élvezzenek az alternatív energiák. Az államtitkár kitért arra is, hogy a kötelező átvételből származó profitból nem részesednek a fogyasztók, ugyanakkor a rászoruló fogyasztókat az utóbbi években 600 milliárd forinttal támogatta az állam. Ebből a pénzből - uniós forrással kiegészítve - csodákat lehetet volna tenni - tette hozzá az államtitkár.

A Greenpeace aktivistái csütörtökön délelőtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt egy négyméteres "karbonszaurusszal" és egy magyar gyártmányú napelemes versenyautóval demonstráltak. A karbonszaurusz a "kihalás alatt álló" fosszilis energiahordozókat, a napelemes autó pedig a megújuló energiákon alapuló jövőt jelképezte.

A Greenpeace szerint munkahelyek százezrei teremthetők a megújuló energiák segítségével, ezenkívül új technológiai fejlesztések valósulhatnak meg, és nőhet az energiabiztonság - mondta Stoll Barbara, a környezetvédelmi szervezet kampányfelelőse csütörtökön Budapesten. Stoll Barbara hangsúlyozta: "bátor és ambiciózus" Nemzeti Cselekvési Tervben kell rögzíteni, hogy a következő tíz évben Magyarországon pontosan milyen lépésekkel segítik a megújuló energiák terjedését.