A kormány csak az önkormányzati választások után hajlandó bármit is elárulni a jövő évi költségvetés tartalmáról - ennek érdekében nem terjesztik be a törvényes határidő betartásával a büdzsét. A jelenleg érvényes szabályozás szerint október 15-éig kellene a 2015-ös költségvetést benyújtani a parlamentnek.

Ezt írhatja felül az Országgyűlés elé ma beterjesztett - Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett - salátatörvény, amelynek egyik paragrafusa szerint választási évben csak október 31-ig kellene benyújtania a költségvetési javaslatot a kormánynak.

A törvényjavaslat azért sajátságos, mert a jelenlegi szabályok szerint a kész törvénytervezetet szeptember 30-án így is, úgy is át kell adni véleményezésre a Költségvetési Tanácsnak. Ha ez a testület rábólint, akkor mehet a parlament elé. Ezen a szabályon a Lázár jegyezte szabályozás sem változtatna, ami azt jelenti, hogy a kormány egy hónapig ülhet a kész költségvetési javaslaton ahelyett, hogy nyilvánosságra hozná.

A módosítás következtében a választási években több idő állhat a kormány rendelkezésére a költségvetés összeállítására. Évekkel ezelőtt is létezett olyan szabály, amely szerint választási évben később kellett beterjeszteni a büdzsét, az utóbbi időben azonban nem volt lehetősége erre a kormánynak. A törvényjavaslat indoklása leszögezi, hogy a parlamentnek a későbbi benyújtás ellenére bőségesen marad ideje - két hónap - a költségvetés elfogadására.