A szocialista EP-képviselő hétfőn Brüsszelben kiadott közleménye szerint "az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok számára az eurózónához való csatlakozás nem választható lehetőség, hanem jogi kötelezettség. Az uniós csatlakozási szerződés aláírásával egyidejűleg ezek az országok kötelezettséget vállaltak az euró bevezetésére is, melynek csak a pontos időpontja nem rögzített."

"Ennek fényében - függetlenül az euróbevezetés konkrét időpontjától - a nemzeti szintű gyakorlati felkészülés szigorú kötelezettségeket ró Magyarországra, amelyek technikai és szakmai feltételrendszereit az Európai Unió illetékes bizottsága rendszeresen ellenőrzi" - áll a közleményben.

A képviselő a közlemény szerint azt kérdezi az Európai Bizottságtól, hogy "amennyiben az eurózónához való csatlakozás jogi kötelesség, kötelezettségszegésnek nyilvánul-e, ha egy tagállami kormány nem abban az irányban halad, amelyet a csatlakozási szerződésben vállalt", továbbá "véges-e ez az átmeneti időszak az euró bevezetésének konkrét időpontjáig". Az illetékes biztosnak harminc napon belül válaszolnia kell a kérdésre - emlékeztet a közlemény.