Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olli Rehn az uniós javaslattevő-végrehajtó testület őszi gazdasági előrejelzésének szerdai brüsszeli ismertetésekor egyedül Málta esetében mondta el, hogy javasolják a tanácsnak a túlzott deficit miatti eljárás megszüntetését. A Magyarországgal kapcsolatos újságírói kérdésre a pénzügyi-gazdasági biztos kifejtette, a visszaesés mélyebb, a kilábalás pedig mérsékeltebb és tovább tart a vártnál. Rámutatott arra, hogy romlottak a külső körülmények, és Olli Rehn a hazai kereslet visszaesésére is számít. A biztos szerint a drámai aszály sújtotta mezőgazdaság szokatlanul gyenge teljesítménye a GDP-re is negatív hatással lesz.

A hiánycsökkentő intézkedések Olli Rehn szerint alapvetően a költségvetés bevételi oldalát érintették, azon belül is a vállalati szektort. A takarékossági intézkedések a bizottság alelnöke szerint két év alatt a GDP 0,75 százalékával vetik vissza a növekedést. Olli Rehn jelezte, magas az infláció, az árak idén és jövőre is öt százalék fölötti mértékben emelkednek, a fogyasztás pedig csökken.

A túlzott deficit miatti eljárásról azt mondta, erről a takarékossági intézkedések összességének figyelembevételével kell majd meghozni a döntést, amelyeket hamarosan értékelni fog az Európai Bizottság.

A biztos kijelentette, a Magyarországi intézkedések többsége aránytalanul az adóbevételek növelésére támaszkodik, a gazdasági növekedés várhatóan nem ad majd kellő mozgásteret a kiadások tervezett növeléséhez, így bár a magyar hiány idén és jövőre is 3 százalék alatt marad, 2014-ben ismét a 3 százalékos határérték fölé emelkedik a bizottság számításai szerint.