A közlemény szerint a szolidaritást biztosítja, hogy fenntartják a kötelező biztosítás elvét, így senki nem marad ellátás nélkül, a pénztárak nem szelektálhatnak a betegek között, és aki nem választ magának pénztárt, azt a területileg illetékes pénztár köteles biztosítani. Az új rendszerre való áttérés nem jár járulékemeléssel, a jövőben is mindenki jövedelemarányos járulékot fizet, és a pénztárak fejkvótát kapnak az egyes biztosítottak után - tartalmazza a dokumentum.


Hozzátéve: ezzel a rendszer megőrzi, megerősíti a nemzeti kockázatközösséget. A sajtóosztály tájékoztatása szerint a szakmai szervezetekkel és a politikai pártok kezdeményezett egyeztetésektől azt várja az Egészségügyi Minisztérium, hogy segítik a parlamentnek benyújtandó jogszabály elkészítését.


A közleményben az áll: ilyen segítséget jelentett az MDF által a héten feltett, szakmailag pontos és lényeges elemeket érintő, számos kérdés is. Az MDF kérdései azt bizonyítják, hogy függetlenül attól, mennyire ért egyet egy szervezet a kormánypártok által elfogadott keretekkel, azon belül lehet és érdemes tárgyszerű, szakmai eszmecserét folytatni - olvasható a dokumentumban. Ezért az egészségügyi miniszter meghívja az MDF elnökét és szakpolitikusát, hogy a kérdéseikre személyesen is tudjon válaszolni. Hasonló szakmai párbeszédet a többi ellenzéki párt képviselőjével is kezdeményeznek - tartalmazza a közlemény.

Az MSZP és az SZDSZ hosszas egyeztetések után szeptember 24-én este állapodott meg az egészségbiztosítási reform alapelveiről, Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa a megegyezést azzal jelentette be, hogy a rendszer alapegysége a megye lesz, a közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye) pedig négy pénztár alakulhat meg.