Az újabb, jelentős adóemeléseket tartalmazó Varga-csomaggal együtt jelentette be a kormány, hogy állami garanciát nyújtana azon hitelkeret mögé, amely a fuvarozókat segíti majd az e-útdíj megfinanszírozásában.

Az állam a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. által az e-útdíj fizetésével összefüggő kedvezményes forgóeszközhitel finanszírozása mögé áll be, készfizető kezességgel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy társaság által a bankoktól felvett kölcsönökre 100 százalékos visszafizetési garanciát vállal, másrészt az útdíjat fizető kkv-khoz kihelyezett kölcsönök 80 százalékáért készfizető kezességet vállal. A jogszabály-módosító ehhez kapcsolódóan limiteket is tartalmaz: az előbbi esetre az állami készfizető kezesség állománya 2013 december 31-én nem haladhatja meg a 10 milliárd forintot, a kkv-khoz kihelyezett kölcsönök esetében pedig a 8 milliárd forintot. Sem a KAVOSZ-nak hitelező bankok, sem a KAVOSZ nem írhat elő további kölcsönbiztosítékot az állami kezességvállaláson túl.

Az állami garanciát kedvezően fogadták a fuvarozói érdekképviseletek. Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke óriási eredménynek nevezte, hogy a kormány elfogadta az érdekképviseletek javaslatát, a gazdaság szereplői ugyanis, különösen a fuvarozók, nem rendelkeznek az útdíj megfizetését lehetővé tevő forgóeszközzel. Az elnök szerint az állami garanciával felvehető kedvezményes forgóeszközhitel reális helyzetértékelésből eredő, nagyvonalú lépés, amely egyszerre szolgálja a vállalkozások és a kormány elektronikus útdíjjal kapcsolatos terveinek megvalósulását. Dittel Gábor, a Magánfuvarozók Nemzetközi Ipartestülete (NIT Hungary) ügyvezető főtitkára úgy fogalmazott, hogy a 8 milliárd forintot érintő állami garanciavállalásnak örülnek, de annak még jobban örülnének, ha ismertek lennének a forgóeszköz-hitelezési lehetőség részletei 13 nappal az elektronikus útdíjrendszer indulása előtt.