Jövőre több százezer gazdasági szereplőnél lehet kártyával fizetni, például a boltokban, az edzőtermekben, az autószervizekben és az ázsiai éttermek sem utasíthatják vissza a készpénz nélkül érkezőket.

A vonatkozó törvény szerint 2021 januárjától minden olyan vállalkozásnak lehetővé kell tennie az elektronikus fizetést, amelyik online pénztárgépet működtet. Tállai azt mondta a napilapnak, hogy nagyjából hatvanezer cég még nem felel meg a feltételeknek.

Összeghatár nélkül el kell fogadni a banki fizetést, tehát az ügyfeleket akkor is ki kell szolgálni, ha egy fillér készpénz sincsen náluk. Az államtitkár szerint a mostani jó alkalom a változtatás bevezetésére. Mivel a koronavírus akár készpénzen is terjedhet, a modern fizetési lehetőségek szorgalmazása hatékony a járvány ellen.

A mindennapos fizetésekre, vásárlásokra vonatkozó jövőre életbe lépő szabályokról a Napi.hu pár napja készített összefoglalót, amelyből kiderül, hogy az internetes kártyás vásárlásoknál is változás lesz és várhatóan érvényben marad az érintéses bankkártyás vásárlásoknál a járványhelyzet miatt idén tavasszal bevezetett 15 ezer forintos limit. Vagyis csak az ennél magasabb összegű fizetéseknél kell megadni a PIN-kódot.

E lépések mellett a készpénzhasználat visszaszorítását segíti az azonnali fizetési rendszer márciusi bevezetése is, amelynek eredményeként a 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalások azonnal - maximum 5 másodpercen belül - célba érnek.