Újabb csapást mér a készpénzre Magyarország

Januártól akár egyetlen forintot is ki lehet majd fizetni bankkártyával, nem lesz szükség készpénzre - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Csernátony Csaba, 2020. július 25. szombat, 09:22
Fotó: Getty Images

Jövőre több százezer gazdasági szereplőnél lehet kártyával fizetni, például a boltokban, az edzőtermekben, az autószervizekben és az ázsiai éttermek sem utasíthatják vissza a készpénz nélkül érkezőket.

A vonatkozó törvény szerint 2021 januárjától minden olyan vállalkozásnak lehetővé kell tennie az elektronikus fizetést, amelyik online pénztárgépet működtet. Tállai azt mondta a napilapnak, hogy nagyjából hatvanezer cég még nem felel meg a feltételeknek.

Összeghatár nélkül el kell fogadni a banki fizetést, tehát az ügyfeleket akkor is ki kell szolgálni, ha egy fillér készpénz sincsen náluk. Az államtitkár szerint a mostani jó alkalom a változtatás bevezetésére. Mivel a koronavírus akár készpénzen is terjedhet, a modern fizetési lehetőségek szorgalmazása hatékony a járvány ellen.

A mindennapos fizetésekre, vásárlásokra vonatkozó jövőre életbe lépő szabályokról a Napi.hu pár napja készített összefoglalót, amelyből kiderül, hogy az internetes kártyás vásárlásoknál is változás lesz és várhatóan érvényben marad az érintéses bankkártyás vásárlásoknál a járványhelyzet miatt idén tavasszal bevezetett 15 ezer forintos limit. Vagyis csak az ennél magasabb összegű fizetéseknél kell megadni a PIN-kódot.

E lépések mellett a készpénzhasználat visszaszorítását segíti az azonnali fizetési rendszer márciusi bevezetése is, amelynek eredményeként a 10 millió forintnál alacsonyabb összegű lakossági átutalások azonnal - maximum 5 másodpercen belül - célba érnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.07.25 20:13

A narancsmaffia betette a lábát a bankrendszerbe is, illetve Csányi Sanyi bácsi betette a lábát a narancsmaffiába.
A bankrendszer az bizalmi kérdés, vagy bízunk a bankokban vagy nem.

Az ország legalább fele nem bízik a gazdasági vezetőibe ( narancsmaffia ), így aztán a pénzét sem hajlandó nekik odaadni. Ráadásul hatalmasak a banki költségek, miközben a kamatok a béka segge alatt vannak, a hitelkamatok pedig nagyon magasak. Vagyis a bankárok nagyon nagy haszonkulccsal dolgoznak más EU országokhoz képest.

Innentől hirdethetik az igét, hogy tartsd a pénzed bankba, vegyél állampapírt stb...nincs bizalom...nincs lóvé...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gtri, 2020.07.25 16:02

@na4:

A készpénzre mért csapások sorozatában már csak a zavaró, átkozott tények azok amik nem illenek a képbe. :)

https://azenpenzem.hu/cikkek/rekordot-dont-a-keszpenz-mennyisege/6956/

"Rekordot dönt a készpénz mennyisége

2020. július 20. Június végén újra csúcsot döntött a forgalomban lévő készpénz mennyisége, a hónap végére 6965 milliárd forintra nőtt ? derül ki az MNB legfrissebb adataiból. Egy év alatt nagyobb a növekedés, mint a szuperállampapír megjelenése előtt, pedig annak egyik célja a készpénzállomány csökkentése volt.

Júniusban 74 milliárd forinttal 6965 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány ? derül ki az MNB friss statisztikáiból. Egy év alatt 753 milliárd forint a növekedés ? számolta ki az Azénpénzem.hu. Ezzel túlszárnyalta az egy évvel korábbi 554 milliárd forintos növekedést.

A készpénz mennyisége hosszú évek óta töretlenül emelkedik, de az MNB csak nagyjából két éve kezdett el aggódni a tendencián. Nagy Márton, az MNB közelmúltban lemondott alelnöke egy 2018 őszén tartott konferencián kifejtette, hogy jó lenne, ha a lakosság kezében levő készpénz lakossági állampapírba menne. Akkor azt mondta: szinte teljesen önfinanszírozó lehetne a magyar állam, ha a háztartásoknál lévő készpénznek csak a fele bekerülne lakossági állampapírba.

Nagy reményeket fűztek tehát a tavaly júniusban bevezetett szuperállampapír, a Magyar Állampapír Plusz megjelenéséhez. Noha a kormány legmerészebb álmait is túlszárnyalta a szuperállampapír sikere, és a tervezettnél csaknem háromszor több lakossági megtakarítást sikerült tavaly megszerezni, a készpénzállományt nemcsak nem sikerült csökkenteni, hanem az tovább nőtt. Pedig szuperállampapír egyik küldetése a készpénzmennyiség csökkentése volt. Idén pedig az is kiderült, hogy már az állampapír vásárlásában sem számíthat a kormány a lakosságra.

Idén a legnagyobb növekedés márciusban volt. Akkor egy hónap alatt 228 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Ez nyilván összefügg a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokkal (a gazdaság leállítása, kijárási korlátozás). Akkor sokan gondolhatták azt, hogy nem árt a készpénz otthon. Ugyanakkor azóta sem csökkent a mennyiség, hanem folyamatosan emelkedik; áprilisban 44, májusban 39, júniusban pedig 74 milliárd forinttal."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.07.25 13:22

Aki a mai digitális világban még készpénzezik, meg sárgacsekkezik az megérdemli a sorsát. Haha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.07.25 12:44

Hiába erőlködnek, korrupt hazug csaló tolvaj rablógyilkos maffia kezébe nem adja a pénzét, akinek esze van... marad a kp használat és kp forgalom ha tótágast állnak, akkor is... Majd ha lesz becsületes, tisztességes, korrekt- és nem köztörvényes bűnöző sunyi csaló tolvaj országkirabló maffia patkány söpredék vezetés az országban, talán majd akkor megbízunk a bankokban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.25 12:17

"Újabb csapást mér a készpénzre Magyarország "
---
Persze, a készpénzforgalomtól tart a qrmány, mert nem tudja ellenőrizni.
A Cash csak akkor jó, ha a politikus kapja zsebbe. Csóri melós csak annyit tud költeni, amennyit kap, akár kp-ban, akár számlára.
A bűnözés nem a népnél van, hanem ott, ahol az ún. alkotmányos költséget költik.
Na, azt kellene nyomoznia a szerveknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html