Készpénz: 5 697 200 000 000 forintnál tartunk

Tovább dagad a készpénzállomány, a szeptember végi 5700 milliárd forintos összeg közel 14 százalékos növekedést jelent.
Csernátony Csaba, 2018. december 5. szerda, 18:12
Fotó: Shutterstock

A készpénzmánia újabb bizonyítéka: szeptember végén - a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint - 5 697 200 000 000 forintot, azaz 5697 milliárd forintot tett ki az állomány. Ez pedig 13,6 százalékkal haladja meg a múlt év végi szintet.

2009 szeptemberében még alig több mint 2000 milliárd forintra rúgott a készpénzállomány, vagyis azóta két és félszeresére duzzadt.

Húszezresek és társaik

Szeptember végén 510 millió bankjegy volt forgalomban, összértékük meghaladta az 5616 milliárd forintot. Mennyiségben 19 százalékos, értékben 16 százalékos növekedést jelent éves szinten. A legjelentősebb bővülést a 20 ezer forintos bankjegyek produkálták.

A bankjegyek mellett az érméknél is növekedés volt: összértékük 71 milliárd fölé nőtt, ez 8 százalékkal haladja meg az  egy évvel korábbit. Darabszámban pedig 7 százalékos volt a növekedés, így 2018 szeptember végén több mint 1,8 milliárd forintérme volt forgalomban.

Sok-sok vásárlás

A fenti adatok szerint tehát továbbra is hatalmas a készpénzállomány, ez pedig már kormánynak sem tetszik. Varga Mihály pénzügyminiszter a Készpénzkímélő iskolák című programot bemutató sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy az állam több programmal is támogatja a készpénzkímélő fizetési módok terjedését, a pénzügyi tudatosság erősödését Magyarországon.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely pedig az október 17-i kormányinfón a Napi.hu kérdésére reagálva többek között azt mondta, a kormány olyan befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését, amelyek vonzók lehetnek a lakosságnak, szemben a készpénz tartásával.

A készpénzhasználat rövid távon racionális döntés a lakosság részéről. A rengeteg készpénzfizetéses tranzakció miatt az egyébként jelentős költségek (készpénzkezelés, készpénzszállítás satöbbi) nagyon sok tranzakcióra jutnak, így az egy-egy készpénzes vásárlásra jutó kiadás alacsony. Bár az elektronikus fizetési megoldásoknál a fix költségek jelentősek - például a működést biztosító informatikai rendszerek fenntartása miatt -, ám hosszú távon a változó költség alacsonyabb, mint a készpénznél.

Ugyan a bankkártyás forgalom is jelentős növekedést mutat - az első félévben 25 százalékkal 2500 milliárd forintra emelkedett - a készpénzállomány is növekszik. Így az elektronikus megoldásoknak sokkal tempósabban kellene emelkednie, hogy a készpénz veszítsen a népszerűségéből.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.12.06 11:10

Oda a bizalom és mindent meg is tettek orbánék hogy így legyen. Azért kíváncsi lennék hogy a bankjegy cserék miatt mennyi régi pénz van még kint :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.12.06 10:01

Köszönhetik a tranzakciós adónak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dezsike, 2018.12.06 09:05

Ne felejtsük el, hogy nagyon sokan készpénzben kapják a fizetésük legalább egy részét. Valamint nagyon sok helyen továbbra se lehet kártyával fizetni, főleg a vidéki vendéglátósoknál és a helyi tömegközlekedésnél (pl. tavasszal Debrecenben a vasútállomáson is elhajtottak a kártyámmal, hiába volt termináljuk, azt mondták, hogy azzal csak helyközi bérletet lehet fizetni). A falvakban pedig egyenesen utálják a kártyát, hiába fogadják el. Egy falusi közepes boltban úgy kapcsolták be a terminált amikor jeleztem, hogy kártyával fizetnék (de legalább nem próbáltak meg lebeszélni róla).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2018.12.05 19:09

Szerintem az is közrejátszik, hogy kártyás pénzfelvétel - 2 után - adóval sújtott. A gyengén látóknál az OTP régi bankkártyás terminálja nagyon zavaró, kicsi számokkal dolgozik. Ideje lenne lecserélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html