Készpénzzel fizet? Megdöbbentő adatok érkeztek!

Augusztus végén a készpénzállomány 4 815 milliárd forintra rúgott, ez új rekordot jelent - derül ki az MNB adataiból.
Csernátony Csaba, 2017. szeptember 13. szerda, 13:18
Fotó: MTVA Fotó

Bár az elektronikus megoldások egyre népszerűbbek, Magyarország továbbra is a készpénz rabja - derül ki a legfrissebb jegybanki adatokból.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes magyar polgárra csaknem 50 ezer forint készpénz jut.

Itt az új rekord

Idén augusztus végén ugyanis a forgalomban lévő készpénzállomány 4 815 000 000 000, azaz 4 815 milliárd forintot tett ki. Ez minden idők legmagasabb értéke - legalábbis 1998 januárja óta mindenképpen, azóta állnak rendelkezésre erről idősoros statisztikák.

Összehasonlításképpen: 1998 augusztusában 704 milliárd forintot tett ki a készpénzállomány, majd fokozatosan hízott. Négy évvel később 1258 milliárdnál jártunk, 2007 augusztusában pedig először lépett 2000 milliárd fölé. Azóta pedig a két és félszeresére nőtt.

A pénzügyminiszter sincs oda érte

Magyarország készpénzmániája már a kormánynak sem tetszik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavaly például azt mondta, hogy a készpénz népszerűségében szerepet játszik a tranzakciós illeték, a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony száma, fenntartásuk költsége, valamint az is, hogy a bankkártyával ingyenesen felvehető készpénz mennyisége és az ingyenes felvételi alkalmak száma korlátozott. Azokban az országokban, ahol magas a készpénzállomány, ott általában a feketegazdaság aránya is magasabb.

 

Varga a napokban, az 55. közgazdász-vándorgyűlésen pedig arról beszélt, ősszel kiemelten foglalkozik még az NGM a készpénzforgalom visszaszorításával. Ennek érdekében például a nemzetgazdasági tárcánál készül egy program, amely a kártyaelfogató terminálok számának bővítését célozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2017.09.13 15:56

Nagyon ritkán veszek fel bankautomatából készpénzt (az elmúlt 30 évben kb. annyiszor, hogy azt egy kezemen simán meg tudnám számolni.) De a multkoriban szükség volt rá. Kivettem hát 60 ezret ... és megjelent később banki folyószámlámon a 260 forint - valamilyen költség. Erre persze egyből be is mentem a bankba, hogy miért hazudják azt, hogy a havi 2x-i pénzfelvétel (max. 150 ezer forintig) mindenkinek ingyenes, ha meg itt van a kész tény ... Megmagyarázták - a pénzfelvétel náluk tényleg ingyenes, de ugyebááár - az állam - valami tranzakciós díjat számol fel. Igaz, azt valójában a banknak számolja, de ők aztán EGYBŐL tovobbtolják! És mindez MEG VAN NEKIK ENGEDVE!
Nagy szégyen az ilyesmi.
Mint az "ingyenes" kék vagy zöld szám telefonos felhívása .... és egyből megjelenik a 8 forint - kapcsolási díj!
Tehát akkor mégsem ingyenes, hisz máris de egyből 8 forintom bánta!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html