A kormány honlapján olvasható tervezetet október 22-éig lehet véleményezni. A javaslat többek között módosítja az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenység szabályozását. Eszerint az egészségügyi államigazgatási szerv egészségügyi igazgatási és koordinációs feladatai körében engedélyezi és ellenőrzi az egészségügyi szolgáltató tevékenységé, valamint nyilvántartást vezet az egészségügyi szolgáltatókról.

E-recept, e-beutaló, távkonzílium

A javaslat értelmében módosul az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló szabályozás. Megjelenik az e-egészségügyi rendszer keretében az egészségügyi ellátóhálózat informatikai rendszereinek együttműködését biztosító informatikai környezet, az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér, amely az egészségügyi adatok egységes gyűjtése és szolgáltatása mellett alkalmas többek között elektronikus vény, elektronikus beutaló, és távkonzílium biztosítására is, valamint a várólisták kezelésére. Kialakításának költségeit uniós források fedezik.

A jogszabálytervezet rendelkezik az Országos Egészségmonitorozási és Kapacitástérkép Rendszert létrehozásáról és működtetéséről is. A tervezet kimondja: a jogszabály által előírt betegségregisztereket legkésőbb 2015. július 1-jétől az e törvény szerinti Betegségregiszter Szolgáltatás keretében kell vezetni.

A betegjogok letéteményese az OBDK

A törvényjavaslat egyértelművé tenné az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) központi szerepét  a betegpanaszok fogadásában és kezelésében. Az indoklás szerint a betegjogok érvényesítésében az OBDK meghatározó, elsődleges szereplője az ellátórendszernek.

A törvényjavaslat a 2013-as tavaszi árvíz tapasztalatai alapján az alapellátásra is kiterjesztené az egészségügyi válsághelyzeti szabályokat. Emellett kibővítené az egészségügyi ágazati humánerőforrás-monitoring rendszer adattartalmát. A kevesebb mint 20 millió forint éves forgalmú, mással nem helyettesíthető gyógyszerek esetében bevezetné a "betegellátási érdekből kedvezményezetti státuszú gyógyszer" fogalmát, miután a betegek jelenleg az érintett készítményekhez - számos esetben egyedi beszerzés útján - csak teljes áron vagy egyedi méltányossági támogatással juthatnak hozzá - olvasható az indoklásban.

Ne legyenek egymás hegyén hátán a patikák

A tervezet értelmében az új közforgalmú gyógyszertár létesítésére kiírt pályázat elbírálásánál figyelembe kell venni a már meglévő gyógyszertáraktól számított távolságot, miután több esetben olyan településrészen létesült gyógyszertár, ahol már eleve több gyógyszertár is működött, míg más településrészek ellátatlanok maradnak. Az  elbíráláskor előnyt élveznének azok a pályázók, akiknek a patikájától több mint 1,5 km-re van a legközelebbi működő közforgalmú gyógyszertár.