Az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent kiírás szerint a pályázóknak a Tisza Istvánt ábrázoló főalak kicsinyített gipsz másolatát kell elkészíteniük 2013. január 3-ig. A pályaművekről a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész vezette a bizottság dönt.

A Kossuth téri rekonstrukciót célzó Steindl Imre Program honlapja szerint az eredetileg Zala György és Orbán Antal tervei alapján 1934-ben elkészült szoborcsoport 17 méter magas volt, talapzata süttői mészkőből készült. A Tisza tragédiáját szimbolizáló oroszlánt 36 köbméter kőből faragták ki és 12 darabból állították össze. Az emlékmű hátoldalán található gyászkoszorú átmérője 3 méter volt. Az emlékmű a II. világháború folyamán megsérült, majd 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a szobor főalakját és a 18 mázsányi töredéket később beolvasztották.

A Steind Imre Program szerint a Kossuth tér átépítése során a szobrok tekintetében az 1944 előtti arculatot akarják visszaállítani, Andrássy Gyula mellett Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel. Ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren, az Andrássy-lovasszoborra a közelmúltban pedig már lezárult a szobrász tervpályázat.